Случаите на COVID-19 започват отново да нарастват в резултат на варианта

...
Случаите на COVID-19 започват отново да нарастват в резултат на варианта
Коментари Харесай

Ето как се промениха симптомите на COVID-19

Случаите на COVID-19 стартират още веднъж да нарастват в следствие на варианта JN.1, който се появи предишния септември във Франция. 
Вариантът съставлява към 60% от новите инфекции по света при започване на януари, съгласно данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) на Съединени американски щати.
В същото време данните както от CDC, по този начин и от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство демонстрират, че хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 са доста по-ниски в съпоставяне с януари 2023 година Лекарите от първичната здравна помощ споделят, че e практически невероятно да разграничат признаците на ковид от грип без помощта на PCR тест.
„ Когато Коронавирус се появи за първи път, той се характеризираше с тези доста странни, неразбираеми признаци – от мозъчна мъгла, възприятие на безсилие и загуба на усет и подушване “, споделя Зиад Тукмачи, персонален доктор в югозападен Лондон.  „ Сега усещам, че е мутирал до по-сходни признаци с грипа, където е доста мъчно клинично да се направи разлика сред двете. “
Всичко това може да допуска, че вирусът се развива, с цел да стане прогресивно по-малко патологичен, само че епидемиолозите считат, че действителността на обстановката е по-нюансирана.
„ Вирусът не е безусловно по-малко патологичен “, споделя Грег Тауърс, професор по молекулярна вирусология в Университетския лицей в Лондон. „ По-скоро заразява население, което е по-малко склонно да се разболее, тъй като са се срещали със Sars-CoV-2 преди и са по-добри в регулирането на своя имунен отговор против него. “
Основният урок в хода на пандемията е, че признаците, които се появяват при пациентите, са силно подвластни от предходния имунен статус. През първите две години на COVID-19 реакциите на обособените пациенти към вируса бяха подбудени главно от положението на имунното им здраве, дружно с предходно излагане на други коронавируси, показват учените.
Сега, през 2024 година, това се дефинира от доста по-сложен набор от фактори, включително колко пъти този човек към този момент е бил инфектиран с вируса, неговият имунизационен статус и дали неговият провокиран от имунизация имунитет може да отслабва. Денис Неш, епидемиолог от Градския университет на Ню Йорк, Съединени американски щати, споделя, че хората, които в този момент се разболяват от COVID-19 за първи път, са изложени на по-голям риск, особено в случай че е минало известно време от последната им бустер ваксина.
„ Все още има хора, които по някакъв метод са съумели да не се сблъскат с ковид ", споделя Наш. „ Ако те не са имунизирани или е минало време от инжекцията, те са изложени на най-голям риск от тежки и продължителни признаци. “
Sars-CoV-2 също непрекъснато мутира, нещо, което също тънко трансформира метода, по който се пробва да нахлуе в човешкото тяло. Вариантът JN.1 има нараснала дарба да заобикаля имунната система, да вземем за пример, спрямо други подварианти на Омикрон.
През 2023 година откриватели от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния Commonwealth оповестиха, че хората, инфектирани с подварианти, свързани с Omicron, са само с 6-7% по-склонни да изгубят обонянието или усета си в съпоставяне с инфекциите с вируса в ранните стадии на пандемията.
Вместо това някои медици споделят, че е по-вероятно пациентите да имат диария или главоболие, откакто са били инфектирани с JN.1 или EG. 5 разновидността.
„ Има голяма смяна във вирусния тропизъм, което значи кои кафези се заразяват “, споделя Тауърс.  „ И това се ръководи от последователността на шиповия протеин. Почти всеки в света е бил инфектиран или имунизиран, тъй че вирусът е под голям напън да избяга от тези имунни отговори, с цел да продължи да се предава, тъй че шиповият протеин е еволюирал доста. Това води до възпаление на разнообразни кафези, с цел да влезе, заради което хората към този момент не губят обонянието или усета си. "
Едно от продължаващите опасения остава способността на вируса да причинява увреждане на кръвоносните съдове и вътрешните органи посредством основаването на микросъсиреци, като бъбрекът – орган, който е построен от почти един милион дребни кръвоносни съдчета, наречени капиляри – наподобява изключително уязвим въз основа на пациентите, които вариантът е видял.
„ Това са единствено наблюдения, само че виждаме повече микроваскуларни затруднения и стъпаловидна смяна в бъбречната функционалност с новия вид JN.1, който в действителност наподобява по-лош от предходните няколко разновидността “, споделя Денис Неш.
„ Симптомите наподобява се трансформират от един вид на различен “, споделя той. " Имали сме интервали, когато най-ранният признак е главоболие, а други, когато е по-скоро стомашно-чревно. Всички би трябвало да се върнем към естествения живот, само че действителността е, че Covid няма да отиде на никое място ", безапелационен е ученият.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР