Слово на университетския преподавател след получването на наградата “Танг за

...
Слово на университетския преподавател след получването на наградата “Танг за
Коментари Харесай

Джефри Сакс: Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света

Слово на университетския учител след получването на премията “Танг ” за “Устойчиво развиване ” в Тайван

Според последните данни международните военни разноски възлизат на $2.2 трилиона, което е повече от задоволително, с цел да се постави завършек на крайната беднотия. Моята страна  – Съединени американски щати – шокиращо, харчи повече от 40% от тази сума или повече от $1 трилион годишно. Това е една сбъркана политическа система, която с удоволстиве гласоподава “за ” военните разноски, само че отхвърля да гласоподава “състрадателни ” такива и това е толкоз надълбоко вкоренено в нашата политическа система, че прави света колкото по-несправедлив, толкоз по-опасен и толкоз по-кризисен, в сравнение с можете да си визиите. Между другото не прави нищо и за американския народ. Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка заплашва света.
 
Продължителността на нашия живот в Съединени американски щати е намаляла фрапантно за последните девет години. Очаквана дълготрайност на живот в този момент е 76 години  –  по-ниска, в сравнение с в Китай, доста по-ниска, в сравнение с в Тайван и с 9 години под ниска от тази в Япония. И все пак сме толкоз богати, че това просто още веднъж е рецесия на мисленето и преведено значи – институции, които не действат.
И тъй като продължителността на живота ни е намаляла през последните 9 години, нашият Конгрес не е направил съвсем нищо, с изключение на да усили военните разноски.

Наричаме ги “разходи за защита ”, само че това не е защита, а обидно харечене на пари.

Списание The Economist споделя, че Тайван е най-опасното място в света. Преди всичко, имайте едно на разум, когато става дума за англо-саксонски изявления.


Но позволете ми да кажа няколко думи за заплахата и методите за излизане от нея. Единствената страна в Централна Америка, в която няма въоръжен спор е Коста Рика. Тя е извънредно забавна, тъй като през 1948 година Коста Рика отстрани армията си и към този момент няма такава. Всички останали страни в Централна Америка имат, само че Коста Рика е единствената в този район, която избягна война. Да имаш войска не значи, че ще живееш в мир, не значи, че ще живееш несъмнено. Да имаш войска означва военни преврати, провокации, външни закани или операция извън, изключително откакто Съединени американски щати образоваха толкоз доста армии по света. Това обаче не води до сигурност.

 

През последната година с жена ми живеем във Виена, в доста забавен подтекст. Австрия беше една от окупираните от Съюз на съветските социалистически републики страни след края на Втората международна война. Почти всички окупирани страни имаха на териториите си руски войски до 1989 година в множеството случаи по наказателен метод.

Австрия беше изключение. Съветските войски се изтеглиха оттова непринудено през 1955 година Това е доста забавен случай, с цел да разберем по-добре войната и мира и какво накара Съюз на съветските социалистически републики непринудено да се изтегли от Австрия през 55-та до ден сегашен. Беше ли, тъй като Австрия е част от НАТО? Не! Австрия е единствената страна в района, която не член на НАТО. Това, което се случи през 1955 година беше, че Австрия ясно заявява своя неутралитет и че в никакъв случай няма да одобри натовски или американски войски на своя територия. Затова Съюз на съветските социалистически републики изтегли всичките си войски, тъй като Австрия към този момент не представляваше опасност. Така руските войски си отидоха у дома, а Австрия се трансформира в прелестна, витална и демократична страна, с извънредно висок стандарт на живот, богата просвета и в никакъв случай, в нито един миг до ден сегашен не е застрашена нито от Съюз на съветските социалистически републики, нито от Русия. В нито един миг. Защото не представляваше опасност нито за Съюз на съветските социалистически републики, нито за днешна Русия, единствено тъй като беше неутрална страна.

Това е един доста назидателен и съвсем пропуснат епизод от историята, който заслужава доста по-задълбочено анализиране, освен за Австрия, само че и за това, което е можело да се случи в света. Една от аргументите Съюз на съветските социалистически републики да се реши на тази крачка е, че искаше да даде образец, а посланието беше: Ако страната стана неутрална, ние се изтегляме. А задачата на руснаците тогава беше да убедят Съединени американски щати, че и Германия би трябвало да стане неутрална. Това е доста забавен миг, тъй като нацистка Германия аргументи над 20 млн. руски жертви, само че през 1945г, Съветският съюз, страната потърпевша най-вече във войната, изиска демилитаризация на Германия, само че Съединени американски щати споделиха не. Още в края на 40-те Съединени американски щати започнаха да въоражават Германия, а през 1951г, американската окупационна зона, дружно с френската и английската, станаха Федерална Република Германия – изцяло инкорпорирана в новия американски боен съюз НАТО. Това, несъмнено, представляваше голяма заплага за руснаците, тъй като страната, която ги атакува няколко години по-рано и им аргументи над 20 млн. жертви още веднъж биваше милитаризирана. Тогава Съюз на съветските социалистически републики сподели на Съединени американски щати: Трябва да се подпише контракт, би трябвало да спре въоражаването на Германия. Но Съединени американски щати им дадоха отговор: Не, ние сме НАТО и сме против вас.


През 1955 година, когато след гибелта на Сталин Хрушчов пристигна на власт, Съветският съюз опита още веднъж – Австрия разгласи неутралитет, руснаците се изтеглиха, а посланието беше: Ако и Германия разгласи неутралитет, ние се изтегляме и подписваме нов кротичък контракт за Европа. Съединени американски щати обаче изцяло отхвърлиха концепцията. Нашите най-видни историци и специалисти по Русия, като Джордж Кенан, неведнъж и остро призоваваха за неутралитет на Германия, с цел да има мир и завършек на борбата сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. И макар че той беше създател на така наречен “политика на въздържане ”, той не призоваваше за Студена или Гореща война, а за рационална политика, неутралитет на Германия и през 1957г. изнесе лекция по ББС, призовавайки тъкмо за това. Кенан обаче не беше чут и по този начин се оказахме в Студена война, в конкуренция по въоръжението и съвсем до завършек на света през 1962 година поради нуклеарната борба. И в случай че се вгледате по-дълбоко в Кубинската рецесия ще видите, че става въпрос за същото, за Германия. Само нашите най-изтъкнати историци са наясно, само че това не е историята, която ние описваме. Така Съединени американски щати отхвърлиха шанса за дълготраен мир, светът оцеля по чудо…

 

 

Инфо: afera.bg,

Владислав Наков
(Първа част)

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР