Словесен сблъсък на извънредното заседание на Съвета за сигурност на

...
Словесен сблъсък на извънредното заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Хашим Тачи и Александър Вучич размениха остри реплики на Съвета за сигурност

Словесен конфликт на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нощес сред президентите на Косово и Сърбия.

 © Българска телеграфна агенция
Извънредно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка решението на Косово да сътвори лична войска. Размяна на реплики сред водачите на Белград и Прищина, само че и апел за нормализацията на връзките.
Жан-Пиер Лакроа, заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации за интервенциите по поддържане на мира: Обезпокоени сме от риска от напрежение, изключително в Северно Косово. Затова е значимо Белград и Прищина да заобикалят всевъзможни стъпки за в допълнение утежняване на обстановката и да намерят способи за възобновяване на разговора.
Белград се притеснява, че армията на Косово може да бъде употребена против сръбското малцинство в Северно Косово. Сръбският президент Александър Вучич акцентира на вчерашното съвещание, че страната му прави всичко допустимо, с цел да резервира стабилността, спокойствието и мира в целия район.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Ще подновим разговора, когато те отдръпват безотговорното си решение. Не съм оптимист. Просто споделям на всички, че терзанията и паниките ми са по-големи през днешния ден, в сравнение с бяха през вчерашния ден.
Според косовския президент Хашим Тачи точно армията на Косово ще способства за непоклатимост в района.
Хашим Тачи, президент на Косово: Нищо изключително не се е случило в Косово предходната седмица. Това е обикновено решение. Ако Косово е направило неточност, тя е, че изчакахме пет години със основаването на войска.
За разговор приканва и Европейският съюз. Страните членки обаче приканват Косово да отстрани въведените неотдавна 100-процентни мита върху стоките, внасяни от Сърбия и Босна.
 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително поради косовската войска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително поради косовската войска
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително довечера, с цел да разиска решението на косовския парламент за трансформиране на паравоенните елементи в а...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР