Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог,

...
Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит със слово за преподобния отец Паисий

Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог, който в избраното за това време издигна, сходно на античните израелски водачи, подобен от българския жанр, който да разсъни братята си по жанр и религия – преподобния отец Паисий, показва в посланието си привет Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит на днешния ден, в който Българската православна черква отбелязва паметта и делото на св. Паисий Хилендарски. Словото прочете Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим – основен секретар на Светия синод на Българската православна черква в храма „ Света Троица “ в Банско, където беше отслужена Божествена света литургия.

В приветствието си патриарх Неофит показва, че през днешния ден се означават три знаменателни годишнини, свързани с паметта и делото на Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизацията му и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.

Патриархът отбелязва, че преподобният отец Паисий от млади години е откърмен с духа на монашеското примирение и поема по пътя към Атонската пустиня, където поставя косите си в Светата Хилендарска обител – „ Това свято място, където освен че поставя ново начало в живота си като духовник в градината на Божията майка, само че и откъдето стартира да твори славния си труд „ История славянобългарска “, в чието начеване вечно се подпечата извървеният път и се откри нов небосвод пред българския народ, който мнозина по това време смятаха за потопен в бездънен нравствен сън “.

Твърдата религия и мощната му изява като патриот се въплъти на дело, като се посвети на просветителска задача, завещавайки на поколенията свои съотечественици труда си „ История славянобългарска “ и своя безконечен завет – да не се срамят от своя жанр и език, помнейки своите предшественици и наставници и по този начин да извършват добре Христовия закон, тъй като делото му не бе плод на превъзнасяне, а бе за изгода на нашия български жанр, за популярност и хвалба на Господа нашего Иисуса Христа, споделя още в приветствието си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва още, че като истински Христов деятел преподобният Паисий освен сформира, само че и персонално се потруди за разпространяването на написаната история измежду своя народ, „ който не възлюбил с същинска, отеческа, нелицемерна, духовна обич ".

„ Написаната на наличен език, четена и преписвана из всички краища на българската земя „ История славянобългарска “ се трансформира вечно в знак на нашето събуждане от времето на робството, въодушевено начало на духовното и културно възобновление “, споделя още българският патриарх.

Делото на преподобния отец е увенчано от откровената му религия в Бога, в разбирането му, че въпреки и преминавайки през това тежко, иноверски владичество, българският народ не е бил зарязан от Господа, а всеки път е подкрепян, минавайки и това тестване като злато, очистено в горнило, отбелязва Негово светейшество.

Свети Паисий построява културната история на България, като се концентрира върху положения от светите братя Кирил и Методий труд – славянската книжовност и по този метод, посредством книжнината и езика се резервира българският жанр, споделя още патриарх Неофит.

„ Истинското познаване на личността на преподобния Паисий Хилендарски минава през познаване на вярата му по този начин, както и същинското му удостояване и подражателство, посредством подражателство на чистата му и откровена религия. Като земен ангел и небесен човек, преподобни Паисий саможертвено се потруди за българите още веднъж да се запроповядва благочестието на словото Божие на свестен за тях език, послужил и на промисъла на Света Троица за освобождението на нашия жанр “, показва Негово светейшество.

" Правилният път за просперитета на обичаната ни татковина България и на православния ни народ е този, който ни завещаха великите ни наставници от предишното – православна религия, жанр и език, триединна здрава основа, залог за пребъдването ни като народ и страна. Нека свято пазим този завет и не разрешаваме достигнатото с толкоз доста труд и ограничения да бъде елементарно пропиляно, отбелязва българският патриарх и добавя, че по този начин ще осъществим и закона Христов и завета на предците, ще я има България, ще пребъде във вековете и православният ни български народ, тъй като Бог е правилен на своите обещания, изключително към тези, които възлюбят заповедите му ", отбелязва негово светейшество български патриарх Неофит.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР