Словашки бизнесмен, обвинен в убийството през 2018 г. на разследващия

...
Словашки бизнесмен, обвинен в убийството през 2018 г. на разследващия
Коментари Харесай

Нови детайли около убийството на словашкия журналист Ян Куциак

Словашки предприемач, упрекнат в убийството през 2018 година на проверяващия публицист Ян Куциак, наподобява е решил да го убие, откакто не съумял да откри „ никаква нечистотия “, която да употребява като изнудване. Според словашките медии това излиза наяве от копие на обвинителния акт.
Куциак разследваше бизнес дейностите на строителния бизнесмен Мариан Кочнер, хипотетичен гарант на убийството, когато той и годеницата му Мартина Кушнирова бяха разстреляни в дома им наоколо до столицата Братислава.
Двойното ликвидиране провокира всеобщи антиправителствени митинги, които принудиха тогавашния министър председател Робърт Фицо да подаде оставка и проправи пътя към избора на демократичната антикорупционна активистка Зузана Чапутова за президент през март.
Прокурорите повдигнаха обвинявания против Кочнер за " поръчване на убийството " на Куциак, съгласно изтеклия обвинителен акт,, оповестено от няколко водещи словашки медии.
Яна Токольова, представител на специфичната прокуратура, отхвърли да удостовери достоверността на документа при контакт с Агенция Франс Прес в понеделник.
В документа от 93 страници се показва, че Кочнер не съумял да откри „ никаква нечистотия “ на журналиста, с цел да го дискредитира, което предиздвикало обвинения „ да реши да се отърват физически от Ян Куциак и по този метод да предотврати по-нататъшното откриване на неговите (на Кочнер) действия “.
На четири други лица също бяха повдигнати обвинявания по отношение на убийството, в това число един обвинен, който е сътрудничил на следователите в подмяна на договорка с прокуратурата.
" Ако бъде наказан, обвиненият е изправен пред най-малко 25 години или пожизнен затвор ", сподели Токольова.
Разследващите разкриха, че Кочнер е обменил хиляди известия с висши държавни чиновници, в това число с някогашния държавен секретар на министерството на правораздаването Моника Янковска, в опит да завоюва отзивчивост от страна на съдиите.
Янковска беше принудена да подаде оставка през септември и е пред дисциплинарно произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР