Словашката президентка Зузана Чапутова отказа да назначи на 16 т.м.

...
Словашката президентка Зузана Чапутова отказа да назначи на 16 т.м.
Коментари Харесай

Крушката си има опашка… Фицо, правителство, Украйна

Словашката президентка Зузана Чапутова отхвърли да назначи на 16 т.м. съдружното държавно управление на Роберт Фицо. Тя не утвърди кандидатурата за министър на околната среда, номинант на Словашката национална партия (СНП). По съдружното съглашение СНП има 3 министерски места, Смер (= Посока) – Социална народна власт премиерският пост на водача си Фицо + 6 министри и „ Глас – (също) СД ” 7 министри. Г-жа Чапутова, съгласно представителя й, има запаси към кандидатурата на номинанта на националистите Рудолф Хулиак заради подписка-възражение на „ 37 неправителствени организации и настрана жители ”. Р. Хулиак отричал климатичните промени, потребността от зелената договорка и съпътстващата я промяна на енергетиката. Той защитавал овцевъдството, включително посредством омекотен отстрел на вълци и мечки. Също бил и конспиратор, съперник на претенциите на ЛГБТИQ-тата, податлив към физическа разпра с съперници. Заявявал, че при опция би инициирал референдум за излизане на Словакия от НАТО и Европейски Съюз, само че „ според от тежестта на мандата му в обединението ”.

*Председателят на СНП акцентира, че държи на кандидатурата на Рудолф Хулиак. УС на СНП прикани Р.Фицо да съблюдава конституционните права в полза на всички съдружни сътрудници, повтаряйки, че президентката не съблюдава конституционните правила. Г-жа Чапутова привиква конституирането на новия състав на Националния съвет (парламента) на 25 октомври и отхвърли предлагането на Фицо да назначи държавно управление без министър на околната среда. Така блокира концепцията бъдещият министър председател да разпореди ресора на един от новоназначените министри.
**В средите на обединението си изясняват отхвърли на президентката (49 г.) с въздействието върху нея на формалния й сътрудник Юрай Ризман (46 г.), някогашен началник на словашкия филиал на “Greenpeace ”. Ризман отхвърли негова интервенция и загатна, че не се страхувал от финансови инспекции на планове от предишното.
***За първи път след 11 години се обрисува външен министър да НЕ бъде професионален посланик – Юрай Бланар, 57 година, политик от Жилина, регионален шеф (2005-17 г.), дълготраен зам.-председател на Смер – СД. Негов заместител (държавен секретар) би бил кариерният посланик (посланик, в това число бе във Франция) Марек Ещок, който по време на мандата ми в Братислава бе завеждащ интернационалния отдел и протокола в кабинета на Роберт Фицо (2006-10 г.).
Но под Евроатлантическото Слънце нищо ново! Както тогава и в този момент ПЕС замрази участието на Смер – СД, а на „ Глас – СД ” блокира асоциираното участие. Въпреки че ръководителят на Смер съобщи обществено, че ще направи всичко за премахване на всички зародили спънки за назначение на новото държавно управление до 25 ноември.
Защо Роберт Фицо бе толкоз безапелационен предизборно, че няма да достави нито един патрон на Украйна, в случай че бъде още веднъж министър-председател? При това без да възразява на одобрената процедура на оказване на филантропична помощ, нито на управителния външнополитически ориентир: участието на Словакия в Европейски Съюз и НАТО!
Добре осведоменият – и външнополитически сървър - Политико (казионен за САЩ), словашките уеб-медии и най-големият чешки портал seznam.cz ми подсетиха за януарската газова рецесия през 2009 година, която засегна най-осезаемо България и СР. Тогава Москва упрекна Киев в заграбване на част от газа при преноса в Европа, включително в нашите 2 страни. На и към 14 януари 2009 година министър-председателите Фицо настрана Станишев, несъмнено, а след ден-два и президентите Иван Гашпарович и Г.Първанов в срочен проект пообиколиха приемните на тогавашните съветски и украински министър председатели В.Путин и Юлия Тимошенко (Плитката) и президенти Д.Медведев и Виктор Ющенко. Изглежда, че тогава Фицо си е построил персонални запаси в отношението към Украйна. На 14.01.2009 година словашкият министър председател изчаква най-малко 3 часа пред кабинета на „ Плитката ”. Не изключваме, с възприятие на комизъм, в другите ъгли на чакалнята пред-приемната да са стояли Станишев и чешкият министър председател Мирек Тополанек, тогава ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Обикновено добре осведоменият със задкулисието на дипломатическа сцена в Европа с. „ Политико ” ми подсети, че тогава словашката стопанска система всекидневно губеше по 100 млн. Евро заради спирането на газовите доставки от Русия през Украйна.
*След като е изслушал 20 минути сквернословия/та (!?) на госпожа Тимошенко по адрес на Москва, се допуска, че Фицо се е ориентирал дефинитивно към съветската версия на пояснение на рецесията. При това „ Плитката ”, И доколкото си припомням от ТВ-екрана, беше позволила и новинари на срещата?! Изненада за словаците? Фицо бе със зачервено, най-вероятно от яд, лице. Коментар за срещата от Тимошенко не засякох, като се изключи че „ не следва да споделя детайлности ”. Дипломатическа злополука?! Сега, за сведение, „ Плиитката ” е опозиционна депутатка в Народното събрание.
**Аналогични мемоари споделя и познатият ми политолог Александър Дулеба от Неправителствени организации Проучвателен център на словашката общественост за външна политика. А в Москва Фицо бе посрещнат с почести! И след 4-5 дни газовите доставки за Словакия бяха възобновени. Междувпрочем в тогавашния кабинет на Фицо имаше отново представители на СНП, а евентуалният образен контакт с премиера Станишев, който игнорираше поканите на Фицо за българо-словашки „ премиерско-социалдемократичен контакт ”, в чакалнята пред Тимошенко надали е разстроил толкоз словашкия министър-председател.
*****На всичко от горната страна бе унизен и словашкият президент Иван Гашпарович. На 16 януари с.г. той бе признат от украинския президент Виктор Ющенко (със брачна половинка гражданка на САЩ). Ющенко уверил Гашпарович, че украинската енергийна компания „ Нафтогаз ” е в положение да възобнови отчасти доставките на газ за Словакия като словашката страна би следвало да се контракти за детайлностите с компанията. На срещата бил поканен генералният шеф на „ Нафтогаз ”, който пред двамата президенти отрекъл опцията за реализация на изречената от Виктор Ющенко пожелателна алтернатива.
***Тогава, доста евентуално, у Фицо се е затвърдило субективното мнение на съмнение към украинското управление и най-малко частичния етно-манталитет в страната.
**С обещанията на Ющенко за президентски контакти в ръководство „ Източна Европа и страни от Оперативно-наблюдателно дело ” на МВнР-София имахме проблеми, приемайки ги на съществено. Добре, че през 2005 година вице-премиерът и външен министър Ивайло Калфин одобри „ заготовката ” ни с украинското посолство (с дипломат Юрий Рылач и консултант Люба Непоп, по-късно дипломат вУнгария и политически шеф в УкрМВнР) за посещаване в Киев за продължение на политическия разговор и поддържане на ситуацията за сполучливо решение на настоящо зараждащи стопански въпроси. Да не забравяме, че за разлика от Русия, Украйна ни се издължи с газови доставки по Споразумението междуНРБ и Съюз на съветските социалистически републики в усвояването на Ямбургското газово находище, доказано през 1985 година Заслуга за издължаването имаха съзнателни и некорумпирани наши държавни чиновници катоизпълнителният шеф на " Булгаргаз " в интервала 1997-98 г. Васил Филипов. Да, има/ ше и българи с неподвластни на политическата обстановка, не- мейстрийм (казионно-масовизирани), не-папагало-евроатлантически морални полезности. А наследени от родители, предци и прародители, от БПЦ (Българската православна църква), „ в случай че щете ”!
Но да се върнем към сегашните Словакия и Украйна! Чели сме, че предшестващото политическо и настоящето служебно държавни управления на СР на Едуард Хегер и на Людовит Одор дарили на Украйна оръжия руско произвеждане, включително 13 изтребители МиГ-29 и 3 зенитно-ракетната системи С-300. Но поради успеха на Фицо на парламентарните избори на 30 септември т.г. повече не й доставя боеприпаси и оръжие, макар че водачът на Смер-СД още не е поел властта. Че резервираността на Фицо към Украйна има комплицирани в това число персонални претекстове, най-вероятно от 2009 година, са единомислещи и създателите на тематични изявления в „ Политико ” с напускащия поста словашки министър на външните работи Мирослав Влаховски ( професионален посланик, действителен на практика посланик).

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР