Словакия закупи 200 000 дози от руската ваксина „Спутник V”,

...
Словакия закупи 200 000 дози от руската ваксина „Спутник V”,
Коментари Харесай

Никой не иска да използва 200 000 съмнителни ваксини „Спутник V”

Словакия закупи 200 000 дози от съветската ваксина „ Спутник V”, само че досега нито една не е сложена. Словашкият орган за надзор на медикаментите отхвърля да даде зелена светлина, тъй като имунизациите са съмнителни и могат да навредят на здравето на имунизираните.

Словашкият вестник Denník N заяви, че в страната са били доставени ваксини, които не са идентични с тези, употребявани в тестване, чиито резултати за успеваемост и сигурност бяха оповестени в здравното издание „ Лансет”. Словашката организация по надзор на медикаментите разгласи, че не е получила приемлива информация от производителя на „ Спутник V”, с цел да позволи потреблението на тези ваксини, съобщи „ Ройтерс”.

Доставката на въпросните 200 000 дози провокира политическо земетресение в Словакия. Словашкият орган по медикаментите разгласи, че би трябвало да се изчака утвърждение от Европейската организация по медикаментите, с цел да позволи имунизациите със съмнителния съветски препарат. Премиерът Игор Матович хвърли оставка поради решението си да закупи съветски ваксини, което не получи необятна политическа поддръжка. „ Употребата на съветската ваксина не е демонстрация на храброст, а отменяне на разпоредбите в медицината, които подсигуряват най-високите стандарти за безопасност”, сподели президентът на Словакия Зузана Чапутова.

Европейската организация по медикаментите към момента не е одобрила потреблението на „ Спутник V” в страните от Европейски Съюз. Самата Русия, която се хвали пред света с създаването на първата ваксина против ковид, е ваксинирала извънредно дребен % от популацията си. Русия изнемогва и с производството на имунизациите и търси заводи зад граница, с цел да извърши обещанията си. Проблеми с въпросния препарат има и в Бразилия. Бразилският регулатор по медикаментите отсрочи решението да позволи потреблението на „ Спутник V”, тъй като производителят не е дал близо 1/5 от документите, поискана от Бразилия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР