Словакия ще проведе предсрочни парламентарни избори на 30 септември, съобщава

...
Словакия ще проведе предсрочни парламентарни избори на 30 септември, съобщава
Коментари Харесай

Словакия избира предсрочно парламент през септември

Словакия ще организира предварителни парламентарни избори на 30 септември, оповестява " Ройтерс ", представена от.

До този ход се стигна, откакто водачите на предходното съдружно държавно управление на страната се споразумяха за конституционна смяна, с цел да изместят вота от февруари 2024 година

Партийните водачи се намесиха, откакто в събота референдумът на опозицията за осъществяване на предварителни избори не съумя да притегли задоволително гласоподаватели.

Избирателната интензивност бе едвам 27,3%, което е надалеч под безспорното болшинство, належащо, с цел да се смята референдумът за годен.

В Словакия могат да се проведат предварителни избори, в случай че Конституцията бъде изменена, с цел да разреши редуциране на четиригодишния мандат на Народното събрание. Подобна смяна на Основния закон ще се нуждае от утвърждение на референдум или в локалния парламент с минимум 90 от общо 150 гласа.

Правителството на министър-председателя Едуард Хегер ръководи като длъжностен кабинет, откакто през декември загуби избор на съмнение в Народното събрание.

То беше подложено на критика, че не прави задоволително в помощ на хората, наранени от растящите енергийни сметки и инфлацията.

Неговият някогашен съдружен сътрудник - Либертарианската партия " Свобода и взаимност " (SaS), се причисли към опозицията във вота на съмнение против кабинета, който беше държавно управление на малцинството, откакто SaS напусна обединението през септември.

Хегер се надяваше да образува ново болшинство и да ръководи до идващите избори, планувани за февруари 2024 година, само че SaS отхвърли да договаря, оставяйки му малко благоприятни условия да остане на власт.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР