Словакия ще отложи решението за военна подкрепа за Украйна до

...
Словакия ще отложи решението за военна подкрепа за Украйна до
Коментари Харесай

Словакия отлага решението за военна помощ за Украйна до сформирането на ново правителство

Словакия ще отсрочи решението за военна поддръжка за Украйна до съставяне на новото държавно управление, откакто в изборите завоюваха противопоставящи се на помощта партии. Това заяви президентството на Братислава, представено от Франс прес.

" Президентът [Зузана] Чапутова споделя гледната точка на [премиера в оставка Лудовит] Одор , съгласно който решението по този въпрос би трябвало да отразява резултатите от последните парламентарни избори ", сподели пред организацията Мартин Стризинец , представител на президентството.

В четвъртък словашката президентка Зузана Чапутова сподели, че е срещу нов пакет от военна помощ за украинските въоръжени сили, които се борят с пълномащабната експанзия на Русия, Hospodarske Novin.

Чапутова сподели, че резултатите от извършените през предишния уикенд парламентарни избори в Словакия, на които партията на проруския ляв политик Роберт Фицо се класира преди всичко, би трябвало да бъдат почетени.

Фицо водеше акция с изразителност, която приближава Словакия до Унгария , защото страните от Европейския съюз оспорват консенсуса за това по какъв начин да подходят към войната в Украйна.

Преди това Чапутова нееднократно е заявявала, че Украйна се нуждае от помощ и е подлагала на критика Русия за нейното навлизане на територията ѝ.

В понеделник президентът връчи мандат за съставянето на ново държавно управление на популиста Робърт Фицо.

Партията му " Социална народна власт “ получи 23% от гласовете на извършените в събота избори и победи центристката партия " Прогресивна Словакия ", останала втора с 18%.

По време на акцията 59-годишният Фицо сподели, че Словакия " няма да изпрати нито един патрон " в Украйна, и прикани за по-добри връзки с Русия.

Фицо, който е някогашен министър-председател, неотдавна сподели, че " войната в Украйна стартира през 2014 година, когато украински фашисти убиха цивилни от съветска народност ", повтаряйки недоказани съветски изказвания.

В неделя Фицо сподели, че страната му има " по-големи проблеми " от помощта за Украйна. Досега Словакия, която е член на Европейски Съюз и НАТО, беше значим европейски донор на Украйна.

За да ръководи, Фицо се нуждае от коалиция, с цел да разполага с болшинство във 150-местния еднокамарен парламент, защото партията му получи 42 мандата.

Потенциален неин сътрудник е лявата партия " Глас - обществена народна власт ", която получи 27 места. Двете партии биха могли да се обединят и с дребната и проруска " Словашка национална партия ", която получи 10 места, с цел да имат болшинство от 79 места.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР