Слоун Стивънс победи безапелационно Мадисън Кийс в изцяло американския финал

...
Слоун Стивънс победи безапелационно Мадисън Кийс в изцяло американския финал
Коментари Харесай

Приказката на Слоун Стивънс на US Open завърши с щастлив край

Слоун Стивънс победи безапелационно Мадисън Кийс в напълно американския край на US Open и завоюва първата си купа от Големия шлем. 24-годишната тенисистка от Флорида се наложи с 6:3, 6:0 за едвам 60 минути игра и стана една от най-неочакваните шампионките в историята на шампионата.

Само преди шест седмици Стивънс заемаше 957-ото място в международната класация, откакто в продължение на 11 месеца беше отвън игра поради травма в стъпалото. Тя загуби първите си два мача след завръщането си на корта, само че по-късно доближи до полуфиналите в Торонто и Синсинати и се изкачи до 84-ата позиция. Благодарение на предпазения си ранкинг (класирането преди контузията) американката влезе непосредствено в главната скица на US Open.

 Приказката на Слоун Стивънс на US Open приключи с благополучен край
© Reuters

Стивънс пропусна миналогодишната конкуренция, нямаше победа в Ню Йорк от 2014 година и в никакъв случай не беше прекосявала четвъртия кръг на шампионата. Американката сподели впечатляваща борбеност, страхотна игра от главната линия и отлична физическа подготовка, с цел да завоюва четири трисетови борби в шестте си мача по пътя към първия си край в Големия шлем.

Стивънс отстрани поредно Роберта Винчи (7:5, 6:1), Доминика Цибулкова (6:2, 5:7, 6:3), Ашли Барти (6:2, 6:4), Юлия Гьоргес (6:3, 3:6, 6:1), Анастасия Севастова (6:3, 3:6, 7:6) и Винъс Уилямс (6:1, 0:6, 7:5).

Кийс влезе в ролята на любимка във финала, откакто победи подред три от най-силно представящите се тенисистки през този сезон. Тя обърна Елина Свитолина в осминафиналите, в четвъртфиналите смъкна Каролина Плишкова от върха на международната класация, а в полуфиналите даде едвам три гейма на Коко Вандеуей.

 Приказката на Слоун Стивънс на US Open приключи с благополучен край
© Reuters

22-годишната американка, която също за пръв път в кариерата си стигна до край в Големия шлем, обаче беше изрично надиграна в борбата за трофея. Стивънс съвсем не допускаше неточности, гонеше всяка топка в отбрана и имаше тотално превъзходство в разиграванията от главната линия.

Стивънс позволи едвам шест непредизвикани неточности в дуела, а Кийс направи цели 30 в разиграните 99 точки. Разликата в завършващите удари беше доста по-малка - 18:10 в интерес на Кийс.

 Приказката на Слоун Стивънс на US Open приключи с благополучен край
© Reuters

Новата шампионка осъществя пет пробива от 12 благоприятни условия и единствено в едно от своите подавания даде късмет на съперничката. Това се случи при 4:0 във втория сет, когато Кийс поведе с 40:0, само че Стивънс обърна гейма и по-късно затвори мача със сет на нула.

В понеделник Стивънс ще се изкачи до 17-ото място в международната класация, а Кийд ще напредне до 12-ата позиция.

 Приказката на Слоун Стивънс на US Open приключи с благополучен край
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР