Сложните планински вериги се образуват, когато тектонските плочи на Земята

...
Сложните планински вериги се образуват, когато тектонските плочи на Земята
Коментари Харесай

Произходът на планините се крие дълбоко под Земята

Сложните планински вериги се образуват, когато тектонските плочи на Земята се удрят - доста постепенно една в друга: част от кората на планетата се изтласква надолу под повърхността, а други елементи се изтласкват нагоре към по-високи места. Но се оказва, че това не е цялата история, разкрива „ Сайънс Алерт “.

В планините на Калабрия в Южна Италия нови теренни проучвания демонстрират, че с изключение на интензивността на тектонските плочи, за някои от издиганията, които виждаме на повърхността, са виновни и по-дълбоки сили в земната тога.

Авторите на новото проучване, които проучват възрастта и химическия състав на скалните пластове, употребяват региона на Калабрия като " геоложки записвач ", с цел да показват историята на издигането на планините в продължение на 30 милиона години.

В някои моменти от предишното това издигане е било относително постепенно, което е довело до образуването на плоски сектори с висока надморска височина. В други моменти то е било относително бързо, създавайки по-стръмни сегменти.

Но като цяло то не се вписва добре в темповете на субдукция на тектонските плочи под планините. Всъщност интензивността на земната кора наподобява е вторичен фактор тук.

" Изграждането на планини е фундаментален развой от държанието на Земята и това проучване демонстрира, че може би не го разбираме толкоз добр е, колкото си мислехме ", споделя ученият по Земята Шон Галън от Държавния университет в Колорадо.

Въз основа на моделиране на земната тога и конвекционните течения в нея екипът счита, че конвекционна клетка може да е виновна за планинското строителство тук. Тези кафези се появяват, когато топлината от земното ядро кара течната магма в мантията да се движи в кръг, оказвайки въздействие върху тектоничната интензивност от горната страна.

Въпреки че употребяваните модели включват известна доза догатки за това какво се случва подземен, наподобява, че това е евентуално пояснение . Повече данни, получени от придвижването на тектоничните плочи, издигането на планините и записите на скалите, би трябвало да ни кажат повече.

Тази част на света е изключително подобаваща за сходно проучване, защото към момента е геологически дейна, предлагайки улики в настоящия ландшафт за своето минало.

" Резултатите демонстрират, че типичният метод, по който преглеждаме планинското строителство, не важи за Южна Италия ", споделя Галън. " Изглежда, че то се управлява от неща, които са доста по-дълбоко в системата на Земята. Това държание е следено в моделите, само че в никакъв случай в природата. Това е първият път, когато считаме, че го следим. "

Освен тектоничната активност, значение имат и съществуването на дребни организми, както и изветрянето и ерозията. Сега вниманието е ориентирано към силите надълбоко под повърхността на Земята.

" Работя в Средиземноморието от 1 5 години и този резултат промени радикално метода , по който мисля за тези субдукционни зони ", споделя Галън. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР