Сложната ситуация, свързана с COVID-19, не трябва да спира достъпа

...
Сложната ситуация, свързана с COVID-19, не трябва да спира достъпа
Коментари Харесай

Сложната ситуация с COVID-19 не бива да спира лечението на пациентите с хронични заболявания |

Сложната обстановка, обвързвана с COVID-19, не би трябвало да стопира достъпа до лекуване на пациентите с хронични болести, обявиха през днешния ден от Националната пациентска организация.

" Свидетели сме на невиждан напън върху системата на опазването на здравето, провокиран от пандемията от COVID-19. В рамките единствено на няколко седмици отчитаме съществени усложнения на здравните заведения и незабавната помощ. Този път, за разлика от първата рецесия при започване на март, паниката се ускорява, местата в лечебните заведения за инфектирани пациенти недостигат, а медиците са сложени в тежки условия на работа. В същото време не са малко случаите на пациенти, които имат потребност от навременна хирургична намеса или планувано лекуване " - напомнят от пациентската организация.

В позицията се показва още:

" Убедени сме, че от епидемиологична позиция смесването на потоците от пациентите с ковид и на тези с хронични болести, които имат потребност от планово лекуване, не е в интерес нито на едните, нито на другите. От друга страна, с помощта на опита си при първата рецесия и директния контакт с близо 3400 пациенти, получили съвещания на безплатната гореща линия за пациенти (0800 14 515), можем да посочим изрично, че забавянето на планувано лекуване е причина за затруднения в здравословното положение, а от време на време води до незабавни положения, които е можело да бъдат избегнати.

Отлагането на плановите интервенции би заплашило изключително живота на нуждаещите се пациенти и би усилва страданието им, както води и до стопански и обществени последствия. Добре прочут факт е, че в изискванията на пандемия липсва възбрана за осъществяване на трансплантация на органи, тъкани и кафези, както и за диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести. Ето за какво плановото лекуване би трябвало да продължи в лечебни заведения, свободни от пациенти с COVID-19.

Предвид това, че с COVID-19 ще продължим за неопреден интервал от време, Националната пациентска организация моли към въвеждането на метод, който да разреши пациентите с хронични болести да не престават да получават навременна здравна грижа и помощ. Спирането на банкет би била подобаваща мярка тогава, когато се открият огнища на COVID-19 в болнични отделения, които да задействат дейностите по стерилизация и ограничение на вредите. Категорични сме, че в изискванията на пандемия пациентите би трябвало да продължат да имат връзка с лекарите си, да получават навременно лекуване при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, избрани от националната и международната процедура.

Също по този начин, в изискванията на внезапно увеличаващия се брой на болни от COVID-19, Националната пациентска организация упорства да бъде преразгледан и методът на издаване на прокотоли по линия на НЗОК на хронично болните пациенти. Катерично би трябвало да спре практиката пациенти с хронични болести да посещават лечебни заведения, персонални лекари и други, единствено с цел да вземат протоколи за приемане на медикаменти и когато не е нужен обзор и здравна консултация. Предлагаме срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който е изминал по време на изключителната обстановка, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на изключителната обстановка и два месеца след нейната анулация при условия и по ред, избрани от Националната здравноосигурителна каса. Това не трансформира настояването на Националната пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на опазването на здравето, както и за опцията пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, обвързвана със здравословното им положение. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР