Сложна година с множество предизвикателства в различните сектори на държавното

...
Сложна година с множество предизвикателства в различните сектори на държавното
Коментари Харесай

Министрите рапортуваха на премиера за свършеното през 2019 г.

Сложна година с голям брой провокации в другите браншове на държавното ръководство регистрираха министрите от кабинета в последното за 2019 година държавно съвещание. Пред премиера Бойко Борисов те дефинираха кои са били главните акценти в работата на ръководените от тях ведомства, както и обрисуваха идните цели за 2020 г.Първа думата получи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която побърза да внесе изясненост за ситуацията на нашите сънародници във Англия по отношение на идния Брекзит. „ 130 000 българи са получили статут на уседналост във Англия, което е 90% от пребиваващите ", увери първият ни посланик. Като триумфи за страната ни тя регистрира новия сектор на българския еврокомисар Мария Габриел, както и избирането на Кристалина Георгиева за началник на Международния валутен фонд.
Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали с положителната организация на отминалите през октомври избори за локална власт, а Марияна Николова - икономическия напредък, който дава мотив на младежите да се завърнат у нас.
За предходната година те са 16 хиляди, похвали се вицепремиерът по демографската политика.

„ И министър-председателят, и държавното управление направиха нужното, с цел да бъде обърната отрицателната наклонност ", благодари силовият вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов, който в доклада си за свършеното през годината акцентира на плановете за рационализация на Българската войска, както и нарастването на приходите на военнослужещите.
Финансовият министър Владислав Горанов се похвали с 3 неща - финансова непоклатимост за страната, понижаване на каузи на сивата стопанска система и ниската безработица. Той напомни и новоокрития Център за споделени услуги на Световната банка, който към този момент работи на територията на София. „ Има резистентен тренд на директните задгранични вложения, които поддържат 3% от Брутният вътрешен продукт ", добави още финансовият министър.

Постигнатите положителни резултати в битката против телефонните измамници бе акцентът в доклада на вътрешния министър Младен Маринов, което стана и причина той да получи персонално похвалите на премиера.

„ Страхотен камшик за възрастните хора. Това е безапелационен триумф за Министерство на вътрешните работи ", съобщи Борисов.

Освен това Министерство на вътрешните работи шефът се похвали и с противодействието на битовата престъпност, както и положителната работа по защита на държавната граница.

От съвещанието отсъстваше икономическият министър Емил Караниколов, за който Бойко Борисов напомни, че е директно зает с разрешаването на казуса с водата в Перник. „ Николов седи в Перник, с цел да оказва помощ. Там да стои, с основния секретар на Министерство на вътрешните работи са на място ", отсече министър председателят.

От време той прекъсваше доклада на някои от министрите си, с цел да насочи рекомендации. „ Искам да вложите доста старания и да показвате археология, която излиза ", посъветва Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова, която таман обясняваше по какъв начин страната се популяризира като атрактивна дестинация.
„ Много пиари, доста социолози, доста политолози, а за производството има малко експерти ", пък бе съветът му към заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Решимостта за смяна в Закона за правосъдната власт и въпросът с отговорността на основния прокурор - това изведе на напред във времето министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Приключи полагането на тръбите в сръбския сектор от " Турски поток "

За енергийният министър Теменужка Петкова пък с най-голяма значимост са плановете в региона на природния газ и електрическата сила. Тя акцентира на „ Балкански поток ", чийто първи стадий завърши на 21 октомври с стартирането в употреба на първите 11 километра от него.

„ В понеделник ще отидем да го забележим ", отговори ѝ министър председателят.

„ За първи път България съумя да достави полутечен природен газ от различен източник, в това число от Съединени американски щати, което е действителна диверсификация ", продължи Петкова.

В региона а електроенергетиката тя се похвали с удължаването на живота на 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй " с 10 години, както и със старт на процедурата за АЕЦ „ Белене ", който план страната желае да осъществя на държавен принцип.

„ Благодаря за поддръжката! ", обърна се тя към Борисов. „ То не е за поддръжка, а за откровеност ", отговори и той и продължи: „ Когато са изчистени от корупционни схеми, тъй като за това беше спрян „ Южен поток " - поради корупция ".

Земеделският министър Десислава Танева напомни за общо 42-те огнища на Африканска чума по свинете, регистрирани у нас през 2019 година, както и за големите старания на държавното управление за минимизиране на вредите за животновъдния бранш.

Регионалният министър Петя Аврамова пък се похвали с огромните инфраструктурни планове, по които страната ни е работила през към този момент отминаващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР