Сливен. Цяла България знае, че в последните дни на август

...
Сливен. Цяла България знае, че в последните дни на август
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Когато се държиш здраво за корените си, устояваш на бурите на днешния ден

Сливен. Цяла България знае, че в последните дни на август „ Карандила “ е по-различна, оглася се от песните и танците на каракачаните, споделя за минали времена. За 29-годишната си история Националният събор на каракачаните в България се трансформира в емблема на съгласие, приемливост и другарство. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави каракачаните от България и Гърция, които се събраха край Сливен на 29-ия си народен събор. Тов оповестиха от прессекретариата на президента .

В приветствието си Илияна Йотова посочи, че България е дребна страна, само че дългата й история е отредила тук да се срещнат и живеят дружно хора с корени от доста земи. „ В тази разноцветност, в традициите, в духа, който носят, е нашето благосъстояние като народ. От тяхната мъдрост се учим през днешния ден, желаеме да знаем повече за живота им, за песните и танците, за обичаите, за езика и легендите “, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова поздрави Федерацията на културно-просветните сдружения на каракачаните в България, която празнува 30-годишен празник, за запазване и разпространение на самобитната просвета на каракачаните. „ Съборът и вашата активност са освен значима и неизменима част от културния живот на Сливен и района. Създават нови контакти, градят здрави връзки сред каракачаните от България и Гърция, които се трансформират в мост за дейното съдействие сред двете прилежащи страни “, съобщи вицепрезидентът.

„ В модерното и бурно време, в което е все по-лесно човек да изгуби себе си, вие сте образец по какъв начин традициите и паметта оказват помощ и когато се държиш крепко за корените си, устояваш на бурите и принадлежиш на днешния ден. Тази памет и тази история ще предаваме на децата си, на поколенията след нас, с цел да продължим да пишем биографията на славния ни народ “, акцентира в приветствието си Илияна Йотова и дефинира каракачаните като отзивчиви и работливи хора, които с всичко се оправят.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР