Сливен. Днес се навършват 97 години от откриването на паметника

...
Сливен. Днес се навършват 97 години от откриването на паметника
Коментари Харесай

Навършват се 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Сливен. Днес се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
След провалянето и подписания Ньойски контракт (1919 г.), бойците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в цялостна бедност. Не „ признателните потомци “, а те - оживелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си - „ На тези, които вечно останаха по бойните полета “.

В началото на 1923 година командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „ починалите светци в името на Отечеството и за разтуха на вдовиците и сираците им. 232-ма елементарни бойци, макар недоимъка си, подаряват по 100 лв. и по този начин стартира неговата история.
На днешната дата - 23 ноември 1924 година, паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от проектант Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, трошляк и врачански камък. Композицията е внушителна, към 7,5 метра. Върху фундамент и колона се е изправил артилерист с ориентирана към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „ Шкода ", с пречупена ос и разрушено дясно колело - знак на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 починали командири и бойци от полка. В тези исторически събития тяхната човешка всеотдайност е образец за образование на младежите в дух на родолюбие и национализъм.

Във връзка с подбудения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе незабавни ограничения за възобновяване на паметника. Миналата година завърши най-неотложният стадий - отливането на имитация на фигуралната комбинация на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ „ Д-р Симеон Табаков “, а на нейно място беше инсталирана излятата от месинг.

„ Благодарим на донорите, с чиято финансова поддръжка възстановителните действия бяха обезпечени. С набраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни начинания, заделените средства от бюджета на Общината и материалната поддръжка за отливката на Министерството на защитата, успяхме да приключим първия стадий от реставрацията “, разяснява кметът Стефан Радев.

По думите му предстоят още възстановителни действия и оформяне на архитектурно-художествената среда към паметника.

Желаещите да се включат в благотворителната акция могат да го създадат на посочената дарителска сметка.
Общинска банка АД – Сливен
BG03SOMB91308428713744
BIC SOMBBSF
Код за тип плащане-44 51 00
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР