[SlidesLive] Чарлз Хоскинсън е едно от най-разпознаваемите лица в света

...
[SlidesLive] Чарлз Хоскинсън е едно от най-разпознаваемите лица в света
Коментари Харесай

Криптовалутите ще се наложат там, където няма доверие в традиционните

[SlidesLive] Чарлз Хоскинсън е едно от най-разпознаваемите лица в света на криптовалутите. Участва в основаването на Ethereum, втората по известност и пазарна капитализация виртуална валута в света. В следствие е измежду разработчиците, които стоят зад криптовалутата от трето потомство Cardano, като дава отговор за създаването, развиването и дизайна на плана. През 2015 година основава и IOHK, софтуерна компания, чиято цел е да употребява блокчейн технология, с цел да достави финансови решения в едва развитите краища на света на общо 3 милиарда души, които нямат достъп до такива. През февруари 2018 година Forbes прави оценка активите на Хоскинсън в криптовалути на сред 500 и 600 млн. $.

" Капитал " се срещна с Хоскинсън по време на събитието за втората годишнина от стартирането на Cardano в послание, което се организира в Пловдив в края на септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вие сте част от екипа, създал втората по известност криптовалута в света, Ethereum. Сега сте част от екипа зад Cardano, която се показва като трето потомство виртуална монета. Каква е разликата?

- Когато би трябвало да отговоря на подобен вид въпрос, постоянно мисля какви проблеми се опитваме да решим. При bitcoin, първото потомство блокчейн, това беше напълно нова идея и не беше ясно дали една цифрова валута може да се трансформира в същински актив със стойност, нещо, което хората да търгуват. Така че въпросът не беше в решаването на огромни финансови проблеми, а просто да получим отговор дали една монета, която работи като част от цифровизиран лист на транзакции ( " леджър " ), може да има стойност и дали леджърът ще бъде сигурен. Отне няколко години, до момента в който хората си кажат, че този опит е сполучлив. Чак през 2013 година някои хора сметнаха, че това решение е значително безсмислено – да, имаш монета, само че няма по какъв начин да пишеш контракти върху нея, нито можеш да надградиш системата. Затова през 2014 година създадохме Ethereum и си казахме " можем ли да прибавим програмен език от горната страна "?

Както същото се случи с интернет, където в началото имаше единствено статични страници, само че новите компютърни езици дадоха опция за неща като Фейсбук. Цялата идея на умните контракти се потвърди. Сега сме в третата вълна, в която споделяме – харесваме децентрализацията, харесваме, че монетите имат стойност и пазар, харесваме умните контракти. Така че желаеме да създадем всичко това в мащаб – милиарди консуматори. И за момента никой няма решение за това.

Това ли е единственият проблем?

- Не. Ние желаеме третото потомство криптовалути да са част от международната икономическа система, а не отделени от нея. Те би трябвало да могат да работят с Българската национална банка, с Федералния запас, с банките и тържищата. Така че имаме потребност от решения там. Никой не желае да строи инфраструктура върху неустановеност, да създадеш система, без да знаеш кой ще я поддържа. Така че по какъв начин става ръководството на тези валути? Третото потомство се пробва да реши тези проблеми – мащабируемостта, устойчивостта и приемането на криптовалутите.

Ако успеем да решим тези неща, какво би трансформирало това в обществото ни? Имаме образци за това. Имаме мощно наличие в Етиопия – една страна със 110 млн. души население, 75% под 30-годишна възраст, 10% напредък на Брутният вътрешен продукт на година, само че тя няма фондова борса. Така че, в случай че имаш дребен или междинен бизнес в Етиопия, правиш доста пари, има доста външни вложения, само че нямаш същински пазар или опция да стигнеш до друго равнище. Ако аз имах фонд за рискови вложения, бих ли вложил в компания, която няма явен път към излизане? В момента решението е да напуснеш страната. Правителството може да каже, че ще направи фондова борса, само че те нямат опита по какъв начин се случва това, тъй че може би няма потребност да вършат копие на NYSE, а да създадат нещо друго. Системи като Cardano, в случай че успеем да създадем това, което желаеме, са действителен претендент за създаване на фондова борса. По същия метод можем да създадем и сигурна система за персонални документи. Въпросът е дали можем да достигнем подобен мащаб и да се оправим с него.

Това обаче са категорично въпроси на мащабируемостта. Как смятате, че може да се реши въпросът с известността на криптовалутите?

- Вече има огромна известност на криптовалутите. Ще употребявам още веднъж образеца с Етиопия – там популацията ненавижда локалната валута и непрекъснато търси различни способи за разплащане. Най-популярният способ за разплащане в Африка даже не е валута, а телефонни минути. Това не е обстановка по какъв начин да накараш някой да употребява bitcoin или Cardano. Просто търсиш хора, които са фундаментално недоволни от икономическата система. Пример има и в Украйна, където всичките ни клиенти желаят да получават парите си в bitcoin. Работим с тях от три години и нито един път не са поискали да им платим с обичайната валута. Това е пътят – насочваш се към места, където го няма аргумента " парите ви не са толкоз положителни ".

Аржентина се срещнах с бащата на един от нашите разработчици. Показа ми задния си двор, където е криел среброто си по време на финансовата рецесия. След това ми сподели друго място, под колибата на кучето си, където е скрил същинското си сребро, тъй като е знаел, че държавното управление ще пристигна. Освен че историята демонстрира какъв брой е остроумен, демонстрира и група хора, за които криптовалутите имат същинска стойност и смисъл – никой не знае, че ги владея? Не могат да ми ги конфискуват? Това е ужасно.

Това са милиони, евентуално милиарди хора. Честно казано не ме интересува дали криптовалутите ще бъдат наложени в западния свят, тъй като това не е играта, която играем. Защото в случай че криптовалутите се наложат в Африка и Азия, след това те могат да отидат на запад и да кажат – в случай че работите с тази система, получавате два милиарда нови консуматори. Това е същински мотив. Не можеш да очакваш резултати, тъй като казваш, че твоята система е малко по-добра от сегашната. Никога не е имало случай в историята на бизнеса, в който някой да е спечелил единствено тъй като има малко по-добър артикул.

Да, само че както споменахте и по време на откриващата си тирада на събитието, има стотици криптовалути. Това е голяма конкуренция. Съответно по какъв начин смятате, че може да се наложи Cardano?

- Като работи непосредствено с хора, които имат съответен проблем. Останалото е въпрос на добра бизнес тактика, положително ориентиране и добър асортимент на пазар. Затова и се фокусираме върху Етиопия, където няма стотици криптовалути – има Cardano и Stellar Lumins. Дори bitcoin не е всеобщ в този съответен пазар. И в случай че успеем да се насочим към хората под 30-годишна възраст, това са 70 млн. консуматори, които ще стават все по-богати. Всеки има тактика. Аз преглеждам промишлеността като едно цяло. Няма значение дали Cardano ще завоюва. Надявам се да е по този начин, само че в последна сметка задачата е изобщо някой да завоюва – тъй като по този начин светът ще бъде по-добро място. Разбира се, аз работя по Cardano и ще направя всичко допустимо, с цел да може тази криптовалута да се наложи, срещам се с министър председатели и президенти, само че главната цел е друга.

Мога да дам образец за Netscape – една провалена компания, която промени целия свят, тъй като сътвори JavaScript, интернет документите, уеб браузъра, бисквитките. Така би трябвало да мислим като цялостна промишленост – че няма значение дали сме Netscape или Microsoft, а че би трябвало да успеем в по-мащабната цел. Това е въпрос на обща смяна, а другото е въпрос на търговски триумф.

Към този миг в криптообщността наподобява има консенсус във връзка с потребността от решение, което да работи в мащаб, във връзка с по-ниските цени на транзакции и така нататък Могат ли тези неща да се случат в границите на " третото потомство "?

Логиката сочи, че в случай че има трето потомство, ще има и четвърто, а по-късно и пето, а в случай че няма – все някой ще го измисли, даже и единствено поради маркетинговата стойност. Тези неща не стават тъкмо по проект. Когато създадохме Ethereum да вземем за пример, аз не осъзнавах каква ще бъде тежестта на тази криптовалута, нито пък мислех за нещата, за които мисля в този момент. След като приключим с развиването на третото потомство криптовалути, ще бъде доста по-ясно какво остава да бъде свършено, ще има доста нови хора. В началото въпросът беше дали bitcoin е по-добра валута от $, тъй че тактиката за хора като мен беше да купуват и да продават на по-висока цена.

Това е всичко, което можех да върша, не можех да реша същински проблем. При Ethereum въпросът беше освен дали е по-добра валута от $, само че и дали мога да напиша приложение върху платформата. Тогава се появиха и ICO предлаганията. Днес, при третото потомство, въпросът е дали може да бъде построена държавна финансова инфраструктура върху система на криптовалута. Когато това се случи – тъй като ще се случи – тогава към този момент ще имаш милиони души, които ще дойдат, единствено тъй като държавното управление им споделя. Може би тогава ще преминем към четвъртото и петото потомство, тъй като в последна сметка приказваме за дълъг развой.

Давате образци за потребление на криптовалутите като действително разплащателно средство, само че въпреки всичко най-често търсенето и предлагането идва от нечиста сделка. Лошо ли е това за вас?

- Спекулацията е добра, тъй като дава непрекъснат медиен интерес към криптовалутите. За да може на хората да им пука за дадена криптовалута, те би трябвало да имат какво да завоюват от нея и какво да им припомня за нея. Скоковете и спадовете поддържат смисъла на криптовалутите в медиите, които не престават да приказват и пишат за тях. Помня какво беше преди да я има тази всеобща нечиста сделка, тъй като нямаше тържища. На никой не му пукаше. Отивах в някой бар, желаех да приказвам за това какъв брой крепко нещо е bitcoin и постоянно първият въпрос беше – какъв брой коства. Ами, към 15 цента, най-малко тогава. Нямаше къде да ги търгуваш. Сега един bitcoin е повече от заплатата на множеството хора, а след време може да коства колкото къща. Истинска полуда е. Преди години си купих Xbox за 30 bitcoin-а. В един миг този Xbox струваше 600 хиляди $. Никога не бих го продал, просто няма да мога да си го простя. Така че спекулацията е положителна в тези връзки, само че е контрапродуктивна в смисъла, че неизбежно доста хора ще изгубят пари, а когато това се случи, те стартират да считат, че цялата система е покварена. Има и нещо друго: лесните пари постоянно водят след себе си измамници. Не е имало интервал в човешката история, когато не е имало измамници при появяването на нов пазар.

Мислите ли, че криптообществото би трябвало да опрости езика си, с цел да доближи до повече хора?

- Трябва да стигнем до обстановка като с видеоразговорите. Помня когато за пръв път си говорехме за видеоразговори и всички бяхме " уау, това е бъдещето! ". Сега обаче е на всички места и на никой не му прави усещане. Част е от природата ни. И никой не знаеше по какъв начин работи, то просто беше там. Натискаш бутон и виждаш индивида насреща. Така че с цел да станат криптовалутите всеобщи, би трябвало да стигнем до този миг, в който криптовалутите просто се употребяват, без да мислиш какво стои зад тях. Може даже да ползваш крипторешения, без да знаеш, че го правиш. Така че въпросът не е в опростяване на концепцията или речника на хората, които създават технологията, а да скриеш машинарията от потребителите. Изведнъж транзакциите ти не костват нищо, няма потребност да плащаш такси за използването на кредитната си карта, всичко става мигновено. Такива неща. Всичко ще бъде по-бързо и по-евтино и може би по-сложно, само че за потребителите ще бъде просто натискането на бутон.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР