Следя от близо медийното пространство в Македония и виждам външни

...
Следя от близо медийното пространство в Македония и виждам външни
Коментари Харесай

Борисов видя външи сили в Македония, които работели срещу България

Следя от близо медийното пространство в Македония и виждам външни сили, които работят против България. Кажете ми, с какво ние застрашаваме Северна Македония? Кое постанова да се тиражира такава завист против България, какво сме ви създали?
С тези думи министър председателят Бойко Борисов се обърна към македонския си сътрудник Зоран Заев в Скопие. Борисов е на публично посещаване в Северна Македония, а задачата му е да бъдат изгладени разногласията сред двете страни по отношение на историята.
Нашите герои, които са починали, са имали тъкмо тези цели - да бъдем братя, да имаме разцвет и високи приходи. Нашият интерес е да сте в НАТО и Европейски Съюз. Нашите военнослужещи се образоват дружно на полигоните в България. Помагаме с всичко и на Сърбия, тъй като те също са приятелски народ. С Гърция също поддържаме отлични връзки, разви тезата си Борисов. И заключи, че за две години постигнатите резлутати по въпросите от общата ни история надвишават неведнъж постигнатото за повече от две десетилетия.
По време на взаимен брифинг със Заев, Борисов отсече: " Аз няма да подвигна ръка против Македония.
По историческите тематики съм довел тук проф. Ангел Димитров. Но аз съм се борил и с Германия, и с Франция да ги убедя да ни дадат тематиката за интеграцията на Западните Балкани по време на нашето Европредседателство и в този момент да блокираме участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО... даже не желая да си помисля за такова нещо ".
Бойко Борисов не пропусна и тематиката с изтребителите F-16. Когато получим новите самолети F-16, които ще бъдат най-модерните в целия район, ще можем да охраняваме и въздушното пространство на Македония. Казвам охраняваме, с цел да не излезе някой да каже, че ще ги атакуваме, посочи министър председателят.
След това мина към проблемите към общата ни история. Даде период на историците до октомври " да положат големи старания за вярното изложение на историята, която ни сплотява ".
Мина и през инфраструктурните обекти. Разбрахме се с сътрудника още идната седмица да сеотиде на Гюешево. Тунелът от наша страна е съвсем подготвен, работи се ускорено и по коридал № 8. Тум можем да ускорим още процеса, сподели Борисов.
От своя страна македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че другарството сред България и Македония е образец за цяла Западна Европа. Без Договора за добросъседство и другарство сред двете страни нямаше да бъде вероятен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на договаряния с Европейски Съюз. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО, разяснява той. Македонският министър председател също разгласи, че дружно с Борисов са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси. Той напомни, че е реализиран прогрес, тъй като комисията към този момент е решила въпроса за четири персони от общата ни история.
Гоце Делчев е воин, който ни сплотява, безапелационен е Заев.
След диалога на четири очи сред двамата министър председатели се организира и среща в уголемен състав сред двете делегации.
По-късно двамата Борисов и Заев поставиха дружно цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР