Следващото поколение в тениса завладява АТР Тура с все по-големи

...
Следващото поколение в тениса завладява АТР Тура с все по-големи
Коментари Харесай

Бъдещето на тениса е в сигурни ръце: Алкарас повали Синер в 5-часов спектакъл на US Open!

Следващото потомство в тениса превзема АТР Тура с все по-големи темпове и едва ли за някого би било неистина, в случай че отбележим, че в най-видни представители на младежите се трансфораха 21-годишният Яник Синер и 19-годишният Карлос Алкарас. Италианецът натрупа значително достижения в кариерата си, последното от които е, че се трансформира в най-младия играч от Новак Джокович насам, който доближава четвъртфиналите на всяка от конкуренциите в Големия шлем. Това обаче мъчно би могло да се съпоставя с фурора, който провокира младежа от Мурсия с представянето си от началото на тенис сезона, откакто завоюва " Мастърс 1000 " шампионатите в Маями и Мадрид, дебютира в топ 5 на международната класация и се радва на обстоятелството, че е тенисистът с най-вече победи за годината - 48.

Именно тази форма на испанеца го приближи оптимално до международния връх в тениса и той получи опцията още след Откритото състезание на Съединени американски щати да оглави класацията на АТР, само че за задачата от голяма важност е и представянето на останалите му противници за първото място в подреждането в лицето на Рафаел Надал, Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Каспър Рууд, всички от които към този момент отпаднаха като се изключи норвежеца. След като предходната нощ с шампионата се сбогува и различен от огромните любимци за купата в Ню Йорк - Ник Кирьос, то на Алкарас към този момент се гледаше като най-сериозен кандидат за трофея, само че пътят му минаваше през среща с Яник Синер на четвъртфиналите.

Карлитос, който загуби последните си две надпревари против международния номер 13 и във времето се потвърди, че той сигурно не е обичаният му съперник, с представянето си през днешния ден за следващ път потвърди, че неслучайно бива определян за най-големия гений в международния тенис, като се завърна след избавен мачбол в четвъртия сет, с цел да повали южнотиролеца в безспорното тенис представление и мача не просто на шампионата, а на годината, надделявайки над първенеца от Sofia Open в 5-сетова драма за 5 часа и 18 минути на корта - 6:3 6:7(7) 6:7(0) 7:5 6:4. По този метод фантазията на международния номер 4 да ознаменува невероятната си година с купата от US Open и нанагорнище на трона в ранглистата продължава да стои на дневен ред и той в спор за място на финала той ще срещне локалния любим Франсис Тиафо, който към този момент отстрани Рафаел Надал и прави шампионата на живота си.

Началото на дуела се оказа повече от ужасяващо за италианеца, който имаше достойнството откриващото подаване да е негово, само че позволи три двойни неточности, до момента в който младежът сътвори изтънчено воле и взе ранен пробив задатък. Синер скоропостижно увеличи качеството си на игра и миропомазан от прибързаните дейности на противника навакса пасива си. Алкарас резервира равнището си на ретур и все по-често ловко използваше обичания си способ в лицето на късата топка, чрез която си отваряше корта за прехвърлящ удар или опит да размине южнотиролеца на мрежата, като точно тази композиция сработваше безотказно за испанеца и му носеше триумф в разиграванията, който той доразви и със серия от четири следващи извоювани гейма пръв откри сметката си в общия резултат.

Световният номер 13 промени образа си на старта на втората част и одобри по-атакуваща позиция, изненадвайки третия подложен с това си решение и неколкократно излезе победител при своебразните престрелки от главната линия, с цел да осъществя пробив. В продължение на идващия половин час италианецът подаваше чудесно, само че тъкмо когато трябваше да сервира за частта, беше пречупен от фамозните отигравания на младежа, който не просто възвърне паритета, а даже разполагаше с цели четири сетбола последвалия начален удар на по-нискоранкирания си сътрудник, но устойчивостта напрегнат на южнотиролеца излезе на пиадестала, до момента в който за нас предстоеше да станем очевидци на тайбрек.

В дългия гейм наблюдавахме същинско тенис великолепие и всеки от двамата младежи предложи най-хубавото, на което е кадърен. Синер пръв разчупи леда и реализира минипробив, който му донесе точка за продобиване и откакто испанецът я избави, с цел да си обезпечи пети сетбол, то 21-годишният гений сервира безупречно и отмъкна сета в късна драма, с цел да изравни резултата в мача.

Карлитос при започване на третата част за следващ път при сподели голямата си зрялост поради нежната възраст и не разреши разочарованието от пропуснатите шансове да го обземе, като отрази брейкбол и стана още по-напорист при начален удар на съперника, пласирайки ударите си върху линиите. Натискът на испанеца в петия гейм даде претенции от него резултат и след серия бомбастични форхенд уинъри той излезе напред с пробив, като след това затвърди преимуществото си с помощта на страхотна отбрана, макар че направи две двойни неточности - 4:2. Италианецът съумя чрез множеството грешки на младежа да се завърне в резултата и равенството светна на таблото при 4:4, преди да следим следващите извънредно трагични моменти в конфликта, откакто Алкарас проби в 11-ия гейм и застана на сервис за частта, само че пословичната борбеност и неотстъпчивост на международния номер 13 блеснаха още веднъж и той провокира изиграването само че нов тайбрек. Там Синер ловко се възползва от " разтърсения " ибериец, като биваше безмилостен при всеки собствен контакт с топката, с цел да завоюва 13-ия гейм на нула, доближавайки се на сет от популярния триумф.

В началото на четвъртата част всичкото напрежение, гняв и отчаяние на 19-годишния Алкарас излезе на показ и под властта на нервите, испанецът грешеше неузнаваемо доста, с цел да съобщи началния си удар в актива на противника. Синер поведе и непроменяемо в сложните мигове се доверяваше на правилния си съдружник през днешния ден в лицето на сервиса, само че точно той го съобщи и след двойни неточности, съпроводени от неугасващият лъч вяра на Алкарас, който публиката окрили, то паритетът се завърна и още веднъж освети таблото - 3:3. Точно тогава обаче следващите моменти на припряност за 19-годишния взеха своето и той сходно на съперника си инкасира куп неправилни решения, които не останаха ненаказани от първенеца на Sofia Open, който се приближи на единствено сет от успеха. Получил опция да подава за триумфа, Синер си обезпечи мачбол, само че ръката му трепна и след следващите двойни неточности трибуните на " Артър Аш Стейдиъм " бяха изпратени в полуда, тъй като Карлитос оцеля в срещата - 5:5. Повлиян от импулса и вдъхновението испанецът надигна глава, печелейки гейма си и в последния вероятен миг за пробив пред него, то Яник се сгромоляса още по-звучно, до момента в който Алкарас с следено воле на мрежата изпрати всеки на корта в възторг и на хоризонта 4 часа и 28 минути след началото на конфликта предстоеше заключителната му фаза.

Решителният пети сет по никакъв метод не отстъпваше по хубост и конспирация на всичко, което гледахме до момента, и след привидно равностойното му начало ибериецът пръв се пречупи, като изпрати три топки от форхенд отвън очертанията и международният номер 13 поведе с пробив. Както към този момент се убедихме неведнъж даже единствено в хода на дуела, любимецът на букмейкърите за купата изигра едни от най-хубавите си минути на корта, с цел да осъществя мълниеносен рибрейк, при който всичко като че ли занапред започваше същинската част на мача - 3:3. Карлитос повдигна още повече своята убеденост след това, откакто завоюва гейма си, а последвалото сервиране на италианеца се оказа повратната точка на конфликта. Алкарас неимоверно при него остави душата и сърцето си на корта, като завоюва едни от най-страхотните разигравания в срещата и след следващото си извънредно напредване по корта оползтвори шанса си за пробив, който го изправи на главната линия да сервира за успеха, а там той беше хладнокръвен и вероятно завоюва най-големия мач в кариерата си.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР