Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната

...
Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната
Коментари Харесай

Нова ЦИК ще прави следващите избори

Следващите избори да бъдат проведени от нов състав на Централната изборна комисия, който да бъде назначен от президента - това реши на второ четене при разискване на промени в Изборния кодекс мнозиноството в парламентарната правна комисия. Вносители на предлагането са депутати от " ИТН ". Те стимулират настояването си за промяна на ЦИК с проблемите, които тя е основала съгласно тях на вота на 4 април и тъй като съставът ѝ не отразява настоящото съответствие на политическите сили в новия парламент.

Освен това съставът на Централната изборна комисия ще бъде понижен от 23 на 15 души, гласи друга, утвърдена от парламентарната правна комисия смяна.

От Българска социалистическа партия се причислиха към рецензиите против работата на сегашната ЦИК, но предизвестиха, че промяна поради неактуалност на състава би означавала, в случай че има предварителни избори след два месеца още веднъж да се постанова съставът на ЦИК да бъде съобразен с политическото съответствие в идващия парламент.

В текстовете ще бъде написано още, че в 14-дневен период от влизане в действие на измененията президентът би трябвало да провежда обществена и транспарантна процедура за установяване на състава на Комисията. Номинациите за членове на ЦИК ще се вършат от парламентарно показаните партии, а определените ще се назначават с декрет на президента. От ГЕРБ се опълчиха с въпрос, не е ли това спор на ползи, защото първите постоянни избори, които предстоят, са точно президентските.

Председателката на Народното събрание Ива Митева, която е и член на правната комисия обаче съобщи, че няма спор на ползи, тъй като и в този момент президентът назначава членовете на комисиите, без ръководителите и заместник-председателите.

В маратона по разискването на измененията в Изборния кодекс ненадейно още веднъж се появи и предлагането за въвеждане на гласоподаване по пощата. " ИТН " изненадващо реанимираха през днешния ден тази корекция и то, с настояването да има гласоподаване по пощите още на изборите за парламент, като това би трябвало да се отнася за българите зад граница и по опция от страната, в която живеят. Преди това депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева от ИТН оттеглиха новия вид, импортиран през вчерашния ден, който предвиждаше такова гласоподаване да не се въвежда веднага, а за президентските избори и то, пробно. Така правната комисия влезе в спор и по текстове за електронно гласоподаване и гласоподаване по пощата.

Така остава разновидността подобен избор да бъде вероятен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде признато това предложение, по пощата ще може да се гласоподава и на възможни предварителни парламентарни избори през лятото.

Да няма ограничаване за броя изборни секции в чужбина, реши по-рано парламентарната правна комисия на второ четене.

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР