Следващата спирка от нашето приключение е село Омодос. Пътят преминава

...
Следващата спирка от нашето приключение е село Омодос. Пътят преминава
Коментари Харесай

Ела в... Омодос

Следващата спирка от нашето премеждие е село Омодос. Пътят минава през живописни пейзажи, планински региони и селца. Прекрасните каменни къщи основават неповторима атмосфера. Дегустираме фамозното кипърско вино Командaрия, а в обичайната таверна опитваме достоверни кипърски ястия – типичното сирене халуми на скара и други невероятни специалитети. Всичко това разказано в резюме, което ще изживеем през този един ден на острова на Афродита. От антични времена Омодос е прочут със своето великолепно грозде и вкусни виновност.

Според преданието виното с чудесно качество и сладка миризма Афамес, получило името си от едноименната планина, която се намира източно от селото, е повода островът да бъде превзет от пияния султан Селем II с цел да може да има това фамозно вино в избите си. Тук се създава фамозната Commandaria - десертно вино с усет, толкоз богат, колкото и неговата история. Първоначално се счита, че е получил името си от рицари кръстоносци през 13-ти век, само че за първи път е изработен преди 5000 години.

Според легендата крал Ричард Лъвското сърце на Англия бил толкоз превзет от командарията, че на сватбата си я провъзгласил за „ виното на кралете и кралят на виновността “. Също толкоз изумен от опияняващия алкохол бил френският крал Филип Август, за който се споделя, че го е оповестил за „ Апостола на виновността “.

 

Още любопитни истории вижте във видеото!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР