Следващата седмица трябва да започнат да излизат новите фактури за

...
Следващата седмица трябва да започнат да излизат новите фактури за
Коментари Харесай

Новите фактури за ток - от понеделник с компенсации за бизнеса

Следващата седмица би трябвало да стартират да излизат новите фактури за ток, в които са включени обезщетенията за бизнеса за декември и януари. Голяма част от небитовите клиенти признават, че тази помощ ще им даде " глътка въздух ", само че упорстват и за дълготрайно решение на казуса с високите цени на тока.

Всички небитови консуматори на електрическа енергия, които са над 630 хиляди, чакат да получат обезщетения поради високите сметки за ток. Държавата е заделила за задачата над 2 милиарда лв., само че, с цел да получи отстъпката в сметката си, всеки небитов клиент първо ще бъде тестван от търговеца на ток.

По избраната от страната скица за декември месец компенсацията ще бъде 130 лв. за мегаватчас, а за януари тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, само че не повече от 250 лева

Колко ток се харчи, с цел да се разтопи кг шоколад? Това може би е единствената калкулация, която Иван и Ивелина Станчеви към момента не са създали в фамилната си фабрика.

" С увеличените сметки за ток, защото нашето произвеждане е напълно електрифицирано, губим конкурентоспособност, към този момент сме малко по-внимателни с потреблението на електрическата енергия ", съобщи Ивелина Станчева, производител на занаятчийски шоколад.

Икономии на ток обаче мъчно могат да се вършат в Природонаучния музей в Пловдив.

" Живата експозиция би трябвало да бъде поддържана, там не можем да позволяваме взаимни отстъпки, тъй като рискуваме живота и здравето на жителите ", добави Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей в Пловдив.

Именно за залата с пеперудите, аквариума и терариума, се харчи най-вече ток в музея. Последната сметка тук е била 16 хиляди лева, новата фактура се чака да е още по-висока. И към този момент пресмятат дълго чаканите обезщетения от страната.

" С груби калкулации някъде сметката би могла да падне до към 10-11 хиляди след обезщетенията на страната, за нас това е голяма помощ ", добави Огнян Тодоров.

" Компенсацията е една шеста жестоко казано, в действителност тя е капка в морето. Въпросът е обаче какво вършим след тази отплата, по-късно какво ни чака, високите цени ще продължат ли? ", разяснява Ивелина Станчева.

Точните суми, които небитовите клиенти на ЕВН ще получат като обезщетения, ще бъдат посочени на обособени редове в новите фактури, обясниха от сдружението.

" Как се пресмята - взима се потреблението на всеки клиент за съответния месец, потреблението за декември, за януари, вижда се каква му е цената, по която в действителност е плащал тази сила и в случай че тя е над 30% от средномесечната цена на борсата то той влиза в отплата ", сподели още Петър Костадинов, шеф " Комуникации " в " ЕВН България ".

Повечето търговци на ток работят със сходни счетоводни софтуери и не се чака да има проблеми при фактурирането на обезщетенията.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР