Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване

...
Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване
Коментари Харесай

ЕК обмисля ограничаване на цената на газа при проблеми с руските доставки

Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи опция за ограничение на цената на газа в Европа при положение на проблеми с съветските доставки на гориво. Това заяви вестник „ Ел Паис “, базирайки се на проектодокумент, който може да бъде утвърден на 18 май.

Според вестника самодейността е част от пакет от ограничения, които Брюксел приготвя при положение на изключителна обстановка с доставките на газ. Планът включва и " координирано систематизиране и понижаване на търсенето ", написа вестникът. Регулираната цена ще бъде в действие единствено при изключителни обстановки.

Брюксел счита, че ограниченията, подхванати в границите на националните проекти, няма да бъдат задоволителни при положение на цялостно спиране на доставките от Русия. Европейска комисия акцентира, че в случай че сходен проблем засегне по едно и също време няколко държави-членки на Европейски Съюз, " ще са нужни спомагателни ограничения ". " Въз основа на правилото на взаимност намаляването на търсенето на газ в по-слабо засегнатите държави-членки следва да се преглежда в полза на по-засегнатите страни ", се показва в плана.

Европейска комисия счита, че този тип пазарна интервенция евентуално ще изисква " оптималната контролирана цена на газа, доставян на европейските консуматори и предприятия за периода на изключителната обстановка, оповестена от Европейски Съюз ". Една от опциите е да се ограничи цената, на която се търгува газът на европейските фондови тържища. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР