Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага,

...
Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага,
Коментари Харесай

Убитата малтийска журналистка разследвала контрабанда на петрол от Либия през Италия за Европа

Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция допуска, че то може да е обвързвано с нейните следствия за контрабандата на горива от Либия в Европа, заяви през днешния ден новинарският тв канал "РАИ нюз 24 ", представен от ТАСС.

Каналът се базира на източници в италианските правоохранителни органи и напомня, че предходната седмица по заповед на прокуратурата на Катания (град на остров Сицилия) са били задържани и взети под домакински арест девет души - либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, в това число някогашния бранител от националния футболен тим на Малта Дарен Дебоно, който е считан за уредник на противозаконната мрежа.

Според отработената скица краденото от либийските залежи гориво при съучастието на локални милиции се прехвърляло с катери на танкери, след това още един път било прехвърляно на различен транспортен съд край крайбрежията на Малта, след което достигало до италианските пристанища и рафинерии. После модифицираното гориво се пласирало в Италия и някои европейски страни. В италианското следствие попадат 80 000 тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Галиция, която правила журналистическо следствие на офшорни сметки, изучавайки така наречен Панамски документи, нееднократно разобличавала противозаконната търговия с либийски нефт през Малта. Напоследък там бяха убити няколко души, които съгласно нея са били свързани с този бизнес. Журналистката почина на 16 октомври при гърмеж в колата, в която тя се намираше. Произшествието незабавно бе квалифицирано като ликвидиране и от малтийските управляващи, и от интернационалната общественост. В следствието вземат участие специалисти от ФБР.

Междувременно през днешния ден брачният партньор и тримата синове на убитата журналистка се явиха в съд в Малта по дело за клюка против Галиция, седмица след убийството й. Делото е заведено от малтийския министър на стопанската система Крис Кардона, който тя приживе упрекна, че е посетил обществен дом в Германия по време на държавна командировка там. Министърът, който отхвърля обвиняването, не се яви в съда и делото бе отсрочено. Според законодателството в Малта дело за клюка не се приключва, откакто обвиненият почине, и ответници по него остават наследниците му. Така фамилията на починалата журналистка е застрашено да заплати санкция, която може да доближи 11 000 евро.

Днес малтийският католически архиепископ Чарлз Шиклюна отслужи помен за 53-годишната Галиция в дребен параклис на няколкостотин метра от мястото, където нейната кола, взета чартърен, би взривена, когато тя се прибирала у дома. Службата стартира тъкмо в часа на гибелта й на 16 октомври. Параклисът се оказа стеснен и стотици хора останаха извън. Семейството на Галиция не присъстваше. Макар че предходната седмица бе осъществена аутопсия на тялото й, то към момента не е предадено от управляващите поради следствени дейности по отношение на взривяването на колата. Дата за погребението не е избрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР