Следната ситуация вероятно е позната на мнозина: решавате да свалите

...
Следната ситуация вероятно е позната на мнозина: решавате да свалите
Коментари Харесай

Йо-йо ефектът: Защо килограмите се връщат след отслабване

Следната обстановка евентуално е позната на мнозина: решавате да свалите някой различен непотребен кг и стартирате диета. След известно време, в случай че сте били прецизни, резултатите са налице. Минава обаче време и... О, не! Кантарът още веднъж стартира да върви нагоре , а дънките ви отесняват.

Защо килограмите се връщат?

В устрема си хората да доближат и поддържат несъмнено тегло в процеса на намаляване, постоянно попадат в клопката на йо-йо резултата. Той визира както мъже, по този начин и дами, без значение от възрастта.

Повечето първоначално съумяват да смъкват непотребните килограми бързо, само че по-късно възстановяват цялото си изгубено тегло, а от време на време даже и от горната страна.  

Ако този развой се повтори неведнъж, той се трансформира в циничен кръг. Впоследствие това води до отрицателно влияние върху метаболизма, здравето и тялото ни. Да се отслабне още веднъж става все по-трудно, макар че рестриктивните мерки на диетата и тежките извършения са напълно приложени.

Причините за йо-йо резултата могат да бъдат разнообразни, само че най-често включват:
Нездравословни способи за намаляване
Такива са да вземем за пример прекалено много тренировки и изтощение на организма, както и приемане на лекарства за намаляване. Ако нездравословните привички продължат в дълготраен проект, отслабването става все по-трудно. Много постоянно най-после приключва с йо-йо резултат и възвръщане на свалените преди този момент килограми.
Драстично ограничение на калориите и недояждане.
По този метод тялото губи най-вече мускулна маса вместо телесни мазнини. А когато мускулната маса стартира да понижава, тялото автоматизирано се приспособява и метаболизмът се забавя. Поради понижената метаболитна функционалност това затруднява процеса на намаляване.

Как да отслабнем без йо-йо резултат?

След като приключим с диетата и се завърнем към естествения метод на хранене, организмът стартира да натрупа мазнини, с цел да възвърне изгубената сила, само че и с цел да се ресурси за идващия стресов миг, който ще включва недояждане или незадоволително питателна храна. Ако изпитвате компликации при задържането на мечтаните килограми и постоянно наблюдавате йо-йо резултата, то има няколко стъпки, с които да спрете този цикъл.
На първо място би трябвало да приемате отслабването като конструктивен развой. Загубата на килограми би трябвало да бъде в дълготраен проект, а не за няколко месеца. Направите дребни промени в всекидневието си, с които с изключение на, че ще отслабнете, също и ще попречите за появяването на йо-йо резултата. Като за начало е добре да започнете да консумирате домашно приготвена храна, вместо да ядете на открито или да поръчвате нещо, което не знаете какво съдържа. 
Здравословното хранене би трябвало да се трансформира в метод на живот, а не да се обръщаме към него, единствено когато желаеме да свалим килограми.

Избягвайте обработени храни и рафинирана захар. Увеличете приема на зеленчуци и ги яжте при започване на своето хранене. По този метод ще намалите апетита си и ще предотвратите преяждане.

Не се отхвърляйте изцяло от обичаните си храни. Ключът към поддържането на здравословно тегло, е да похапвате просто по-малки порции и по-рядко от нездравословните ястия.

Всеки желае бързи резултати, само че тялото не действа по този метод.

Метаболизмът ще забавя ход, когато отслабваме. Това се случва, тъй като с понижаване на килограмите, силата, която ни е нужна за действие, също понижава. Хормоните, които задвижват апетита обаче може да не трансформират своята работа толкоз бързо. Затова е мъчно да задържим тежестта си в границите на естественото.

Организмът просто има потребност от време, с цел да стигне до мечтаните килограми.

Бързото намаляване не е решение на затлъстяването, а гладуването може да провокира съществени здравословни проблеми и появяването на йо-йо резултат.

Оставете тялото ви да се приспособява към новия хранителен режим.

В доста от случаите този интервал лишава няколко месеца (при всеки е индивидуално), след което организмът стартира да действа обикновено и задържането на килограмите става доста по-лесно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР