Следим много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между

...
Следим много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между
Коментари Харесай

ЕК: България и Северна Македония да се уважават. Външно дава жилище на Пендиков

Следим доста деликатно развиването на събитията, свързани с връзките сред България и Северна Македония, обявиха от Европейската комисия в отговор на Българска национална телевизия.Брюксел не разяснява напрежението по границата през уикенда с претекста, че не разяснява настоящи следствия или правосъдни производства.

От напомнят значимостта на добросъседските връзки.

„ В този подтекст са нужни старания от всички страни за поощряване на
атмосфера на разговор
и взаимно почитание и за отбягване на излишно напрежение “, споделят от Европейска комисия.

В същото време стана ясно, че Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи (МВнР) ще му даде. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков. Вчера Пендиков беше изписан от Военномедицинска академия (ВМА).

Настаняването ще се случи след няколко дни. Министерство на външните работи е отпуснало и дневни пари на Пендиков, които ще разрешат на него и майка му да се устоят, до момента в който са в България. Те считат, че все още има опасност за тях в Република Северна Македония при вероятно тяхно завръщане, изясни Милков.

Предстои среща на Пендиков със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да бъде конкретизирано в каква степен и дали на него му е нужна защита на територията на страната ни, с цел да не стане той жертва на провокация, сподели още министърът на външните работи.

Николай Милков изрази вяра за бързо решение на въпроса с поданството на Християн Пендиков.

Християн Пендиков беше атакуван на 19 януари 2023 година в Охрид. На 20 януари беше
превозен от Република Северна Македония
до България с държавния аероплан „ Фалкон “ и признат за лекуване във ВМА. При приемането на Пендиков в болничното заведение медиците установяваха голям брой пострадвания в региона на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР