След завладяването на Мексико испанците се превръщат в елита на

...
След завладяването на Мексико испанците се превръщат в елита на
Коментари Харесай

Мексико получава независимост от Испания

След завладяването на Мексико испанците се трансформират в елита на новото колониално общество. В продължение на три века страната е източник на материални запаси за метрополията. С времето се задълбочава напрежението сред локалния креолски хайлайф и испанската страна, постоянно представлявана от родени в Испания висши служители. Окупирането на Испания от французите в хода на Полуостровната война и промяната на ръководещата династия не е прието в доста елементи на Латинска Америка и става мотив за оповестяването на независимостта на Нова Испания от свещеника Мигел Идалго и Костиля.
Мексиканската война за самостоятелност продължава до 1821 година и приключва със основаването на без значение Мексико, включващо с изключение на актуалната територия на страната, и обширни области, завладени по-късно от Съединените щати. През 1823 година Мексико става република, а през 1829 година е отстранено робството. Следващите няколко десетилетия са свързани с яростни битки сред либерали (федералисти) и консерватори (унитаристи), които неколкократно минават в цивилен войни. Най-влиятелната фигура през този интервал е консерваторът военачалник Антонио Лопес де Санта Ана, който седем пъти заема поста президент. Възползвайки се от неустойчивостта, през 1836 година Тексас се афишира за самостоятелна република, която през 1846 година е анексирана от Съединените щати. В последвалата Мексиканско-американска война през 1846 – 1848 година Мексико претърпява проваляне и губи 1/3 от територията си.
 Състои се премиерата на американския филм Мери Райли Състои се премиерата на американския филм Мери Райли
Мери Райли (на британски: Mary Reilly) е трагичен трилър от 1996 година режисиран от Стивън Фриърс, с присъединяване на Джон Малкович, Джулия...
Падането на военачалник Санта Ана през 1855 година слага началото на интервал, прочут като Ла Реформа. Той е обвързван с прокарването на поредност демократични и антиклерикални закони, които провокират мощна опозиция измежду консервативните кръгове в страната. В Реформистката война от 1857 – 1861 година либералите надвиват, като властта е поета от тяхното радикалното крило, отпред с Бенито Хуарес. Фалитът на изтощеното от гражданските войни мексиканско държавно управление става мотив за Френската намеса в Мексико и несполучливия опит за определяне на монархия, отпред с Максимилиан I Хабсбургски. Републиката е възобновена след нова революция, приключила през 1867 година
В средата на 70-те години стартира интервал от историята на Мексико, прочут като Порфириато – режим на властническа фасадна народна власт, отпред с Порфирио Диас, републикански военачалник, воювал против французите, който е президент от 1876 до 1911 година (с спиране от един мандат през 1880 – 1884, когато президент е непосредствен негов сътрудник). Управлението на Диас е обвързвано със забележителен стопански и културен прогрес. Страната бързо се индустриализира, построява се железопътна мрежа, стартира създаването на петролните находища. В същото време нарастват напреженията сред разнообразни публични групи, а политическата съпротива е жестоко потискана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР