След застой от почти две години в структурите на корпорациите

...
След застой от почти две години в структурите на корпорациите
Коментари Харесай

Търсенето на ръководни кадри се завръща

След застой от съвсем две години в структурите на корпорациите поради пандемията, бизнесът още веднъж желае да се разраства и ще има потребност от повече мениджъри. Това демонстрира изследване на Wyser, световна компания за асортимент на управнически фрагменти и върховен мениджмънт, част от GI Group. Изследването е направено измежду 120 компании, които са профилирани в секторите финанси, енергетика, логистика и технологии. Моделът на работа в тях е най-вече хибриден, като се чака той да продължи и откакто пандемията отшуми.

„ Управлението на фирмите по време на Коронавирус беше предизвикателство за мениджърите, без значение дали бизнесът им растеше поради международната пандемия или се учеше да оцелява при новите условия. Периодът на акомодация обаче завърши и фирмите са отворени за наемане на нови управнически фрагменти и експерти “, разяснява пред Economic.bg Ивелина Петкова, изпълнителен шеф на Wyser България.
Какви качества търси бизнесът?
Постпандемичните времена и в това време безграничните благоприятни условия на сегашното изискват специфични хора и умения, с цел да изведат една компания до лидерски позиции, показва Петкова. Тя прибавя, че смяната се трансформира в нещо непрекъснато и по тази причина мениджърите, които не просто се приспособяват, само че и се възползват от нея, са измежду най-търсените на пазара на труда.

Безапелационно уменията с най-голяма стойност, които фирмите търсят в ръководството, са: фокус към решение на проблемите, сериозно мислене, лидерски метод, информационни качества, взимане на решения, креативност, емпатия, предпочитание за самоусъвършенстване, ръководство на напрежението “, прибавят от Wyser.

Но тези умения към този момент не са задоволителни. Най-добрите управнически фрагменти би трябвало да могат да ги ползват в напълно цифрова среда, имайки поради новата наклонност за хибриден модел на работа.

Проучването на Wyser демонстрира, че новото време постанова и нови условия към мениджмънта. Дигитализацията в фирмите се разви с бурни темпове поради пандемията и техническите знания и развойна активност са наложителни за управническите фрагменти. Иновациите ще станат по-важни в Коронавирус ерата, а и след нея, и хората на управителни позиции ще би трябвало наложително да придобият умения и знания в областта на технологиите.
Качествата, които съгласно изследването ще предизвикват растежа


На първо място остава търсенето и реализирането на нови партньорства като основно умеене на мениджмънта в фирмите. Според Петкова държавното управление би трябвало да премисли политиките си, защото потокът на вложенията в България се свива и това не е добър сигнал.
Успешният екип
За да се развива една организация, мениджърите би трябвало да основат подобен екип, който да следва тактиката на компанията.

Перфектният екип е доста повече от събиране на избрани хора, притежаващи подготовка. Ключът се крие в водачите, които би трябвало да съумеят да развият самостоятелните качества на всеки един член от тази група “, прибавя Петкова.

Тя разяснява, че макар прекосяването в хибриден или изцяло отдалечен режим на работа, така наречен „ меки умения” (soft skills) са към момента мощно изискуеми.

„ Отдалечеността на чиновниците трансформира меките умения в още по-необходими за положителната връзка “, уточни Петкова, опровергавайки опасенията, че с прекосяването към онлайн връзка фирмите към този момент натъртват на софтуерните познания.

Всъщност, двете неща не престават да са еднообразно значими и да са основен съставен елемент при подбора на фрагменти “, прибавя тя.
Време за нова работа
С началото на пандемията процесите по наемане на междинен и върховен мениджмънт са били замразени на 90%. През предходната година обаче обстановката е почнала да се усъвършенства и наклонността се е обърнала.

„ Регистрирането на нараснало търсене на управителни мениджъри от страна на Wyser е сигнал за експертите, които имат сполучлива кариера и потвърдени в практиката умения, че в този момент е моментът да потърсят нова реализация – било то поради по-високо възнаграждение или просто поради нови провокации. Един от главните мотиватори за доста сполучливи мениджъри е да ревизират качествата си в нова, перспективна промишленост, където пазарните условия са разнообразни “, прибавя тя.

Петкова поучава преди да се предприеме стъпка към промяна на работното място, да се огледат деликатно всички благоприятни условия за развиване при настоящия шеф. Тя прибавя, че най-правилното време за промяна на работата е тогава, когато опциите в една компания са изчерпани.

Тенденцията на засилено търсене на висши управителни фрагменти може да е добра вест за търсещите работа и по-добри условия, само че въпреки това е предизвикателство за фирмите, които желаят да ги наемат. Петкова уточни, че несъмнено се следи наклонност за дефицит на фрагменти както на нашия пазар, по този начин и на непознатия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР