След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове

...
След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Изказването, че със социални помощи война не се печели е недопустимо, особено от говорителя на Министерски съвет

„ След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове на българските жители са за последствията от тази война за България и за народа ни. Разбира се стопански, финансови и обществени последствия има, само че до момента не е ставало въпрос за близка опасност за замесване на България във войната. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на парламентарния надзор.
„ Позицията на нашата парламентарна група по отношение на износа на оръжия за Украйна е кристално ясна и поредна “, уточни водачът на социалистите и продължи: „ Ние смятахме, че това решение не трябваше да се взима, тъй като точно то е рисково България да бъде намесена във войната. Но всичко това бледнее пред изявлението на представителя на Министерски съвет Антон Кутев, който споделя по този начин: “Страната би трябвало да даде пари за изтребители, а не за обществени помощи, тъй като има война. Когато си преди война, на теб ти би трябвало оръжие. Със обществени помощи война не се печели “, показа тя.
Корнелия Нинова попита служебния министър-председател Гълъб Донев дали тази позиция е на Министерски съвет. „ Кое ви кара да мислите, че България е преди война? Има ли справедливи фактори за такова нещо след решението за експорт на оръжия за Украйна или това е персонално мнение на представителя на Министерски съвет, което би било неприемливо, тъй като той показва мнението на държавното управление? “, попита още водачът на Българска социалистическа партия.
„ Кристално ясно ни стана, че служебният кабинет на президента Радев замразява приходите и обществените заплащания. Но изявление като: “Със обществени помощи война не се печели “ е цинизъм към българския народ в тази тежка икономическа, обществена рецесия и на прага на идната рецесия “, сподели още Нинова и посочи, че войната вилнее в този момент, а това оръжие, за което приказва Антон Кутев, ще пристигна през 2030 година – става въпрос за самолетите на чертежи.
„ Г-н министър-председател, казахте, че не е ваша работа да коментирате представителя си, а назад “, съобщи Нинова след отговора на премиера и заключи: „ Разбирам, че това не е позицията на Министерски съвет. Тогава някаква отговорност ще се търси ли от този човек? Той може ли да си приказва свободно каквото му хрумне, изключително по такива рискови въпроси, като война, намираме се преди война, замесване във война? “, попита още водачът на Българска социалистическа партия.
От отговора на Гълъб Донев Нинова схваща още, че служебното държавно управление извършва разноските за защита, гласувани от Народното събрание. „ Ние сме били в няколко от последните и не сме чули Народно събрание да се занимава с разноски и да разпорежда на което и да е държавно управление търсене на предложения за 10 “Грипени “, които краткотрайно да се наемат или да бъдат на лизинг до момента в който дойдат новите F-16 “, изясни тя.
„ Днес за следващ път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим постоянно държавно управление и да поемем отговорността за ръководството на страната. Ние това го знаем, че е наша отговорност. Вашата, обаче е, до момента в който това се случи, да водите политика първо – която не внася боязън и суматоха измежду популацията от сорта на това изявление. Второ – да не се отклонявате от политиките, начертани от последното Народно събрание, в които няма такива планувани разноски за превъоръжаване, каквото вашето държавно управление стартира да прави. И трето – проявявайте повече почитание към институцията Народно заседание “, съобщи Нинова и посочи, че Народното събрание в България управлява Министерски съвет, а не противоположното.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР