След закриването на специализираното правосъдие наркотиците заливат страната, обяви главният

...
След закриването на специализираното правосъдие наркотиците заливат страната, обяви главният
Коментари Харесай

Гешев: След закриването на спецправосъдието наркотици заливат страната - Темида

След закриването на профилираното правораздаване опиатите заливат страната, разгласи основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет. Той още веднъж изясни, че профилираните структури са били " най-ефективното оръжие против престъпността, корупцията, проведената престъпност и тероризма ".

" Плодовете ги берем и ще ги берем - емигрантски напън, опиатите всеобщо заливат улиците ", уточни още Гешев и запита:

" Къде виждате страна. Може би в това, което се е случило нощес, че 22-годишно дете в Шумен? Може би виждаме страна в сгазените служители на реда в Бургас? Или може би в сътрудника, който беше погубен, още веднъж от пийнал водач? Или може би казусът на Околовръстното? От 2 година прокуратурата приказва, че това е един обществен проблем. Социална зараза. И резултатът е никакъв. "

Ръководителят на държавното обвиняване не пропусна случая да означи, че прокуратурата не робувала на персонално его, корпоративни цели, а работи за жителите. 

" Няколко Народното събрание се занимаваха с хладилника в държавното жилище, с дипломата ми отпреди 30 година, само че никой не се занимава с действителните проблеми на българските жители ", заключи Гешев.

Според него извънредно рискова е опцията Конституционният съд да разгласи в прорез с главния закон разпореждания от Закона за правосъдната власт , които дават пълномощия на прокуратурата да разпорежда на държавните органи инспекции и проверки при данни за противозаконни дейности, както и да ползва ограничения при съществуване на данни, че може да бъде осъществено престъпление.

По думите на Гешев въпросните пълномощия са отбрана на жителите против бездействието на администрацията. Но счита, че Конституционен съд няма да анулира текстовете, защото тематиката била изяснена.

" Това е извънредно рисково, тъй като е един от дребното механизми жителите и гражданското общество да се пазят от административен произвол. Аз съм сигурен, че няма да се случи, тъй като е несъмнено изяснена тази тематика съгласно юриспруденцията ни. Това, което се желае, е, в случай че държавните институции не работят и не си извършват отговорностите, българските жители посредством прокуратурата или прокуратурата да нямат право да питат дали тези институции работят или не ", разтълкува питането на служебния министър Крум Зарков до Конституционен съд.

Зарков стимулира настояването си до Конституционен съд с обстоятелството, че надзорът на прокуратурата не е следващ, а се трансформира в прелиминарен и се разгръща върху активността на изпълнителната власт.

" Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по надзор и регулация. Ако прокуратурата може да прави всичко, защо са ни регулаторни органи? ", отвърна с въпрос Зарков и добави: " Мислите ли, че прокуратурата би трябвало да се занимава с качеството на сладоледа? Не! ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР