След вливките на стволови клетки в Сърбия Сашко от Перник

...
След вливките на стволови клетки в Сърбия Сашко от Перник
Коментари Харесай

Сашко от Перник е гений по математика

След вливките на стволови кафези в Сърбия Сашко от Перник доста се усъвършенства. Момчето схваща всички, обслужва се самичък и е почнал да взема решение комплицирани математически задания за секунди.

Това описа пред " България Днес " Александър Цветанов, бащата на 12-годишния Сашко.

Александър е дете с аутизъм, което изчезна на 11 ноември 2022 година по време на разходка с татко си в планинската околност Голо бърдо. Много експерти и доброволци се стекоха на помощ да намерят изчезналото момче. Към интервенцията бяха включени даже ясновидци и екстрасенси. В безизходицата си бащата на Сашко разгласи премия от 100 хиляди лв. за намирането му. След тежко и изтощително търсене Сашко бе открит жив и здрав 9 дни след изгубването си по средата на дере в планината. Момчето от дълго време влезе в естествения си темп на живот и вкъщи съвсем не се сещат за кошмара, който претърпяха около загадъчното му изгубване.

След като бива открит, бащата на момчето дава всичко от себе си, с цел да може Сашко да усъвършенства положението си. Баба му Анна Алексова също е неразделно до внука си и доста оказва помощ за грижите. Жената 30 години е била детска учителка, а в този момент се е отдала на образованието и възпитаването на внука си. Александър-старши научава за новаторска процедура в Нови Сад, Сърбия. Терапията съставлява вливки на стволови кафези, които се изтеглят от костния мозък на таза на Сашко и се вкарват в спиналната артерия на гръбначния дирек на детето.

" Процедурите ми костваха 50 хиляди лв., само че като родител съм задължен да направя всичко допустимо детето ми да се лекува. За благополучие вливките имаха доста добър резултат и положението на Сашко доста се усъвършенства. Той доста добре ме схваща, подготвя си самичък багажа за плуване, облича се и се самообслужва. Доволен съм! Не мога да кажа, че приказва свободно, само че схваща 100 % и може да се оправя сам ", описа Цветанов.

Развълнуваният татко показа, че Сашко е доста по-осъзнат, има предпочитание да върви на учебно заведение, да написа и да чете.

" По време на грипната почивка правехме диктовки по вайбър и той пишеше по 3-4 страници без проблем. Открих и гения му да взема решение стремително, за по-малко от секунда задания с трицифрени цифри.

Сашко безусловно знае отговора незабавно откакто задачата е сложена " - с горделивост описа родителят.

Оказва се, че положението на момчето дотолкоз се подобрило, че Сашко постигнал обилни триумфи в плуването и през май месец ще взе участие в съревнование по водния спорт.

" Освен с плуването синът ми има още нови картини, които уповавам се скоро да можем да презентираме в трета независима галерия. Открих, че Сашко обича и да кара шейни, та с изключение на всекидневните разходки, които вършим, добавихме още едно въодушевление във всекидневието си ", описа Александър.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР