След Великден и Светлата седмица започва седмицата на Свети Тома, която

...
След Великден и Светлата седмица започва седмицата на Свети Тома, която
Коментари Харесай

Значението и традициите на Томина неделя от 23 до 29 април 2023 г

След Великден и Светлата седмица стартира седмицата на Свети Тома, която ще се организира от 23 април до 29 април 2023 г. За символичното значение и традициите на този интервал ще разкажем в този момент. Тези седем дни бяха време на развлечение и решения, изменящи живота.

Много национални празници са тясно свързани с християнството. Томината неделя(седмица) няма да бъде изключение. Тя е незабавно след Светлата седмица.

Историята споделя, че не всички са вярвали в чудотворното възкресение на Христос. Тома  е един от скептиците. Той бил възпитаник на Исус, само че не могъл да повярва в неговото възкресение след земната гибел. Затова Спасителят персонално се явил пред него седмица след чудото. „ Тома Неверни “ схванал какъв брой е сбъркал и повярвал във възкресението на Исус. Цялата Томина неделя(седмица) е обвързвана с това значимо събитие.

Важно е и символното значение. Исус, като се яви пред Тома, сподели: „ Блажени са тези, които не са видели и са повярвали “. Това приказва за милостта на Господ към всички хора. Включително и тези, които не имат вяра в него.

Традиции от този интервал

Седмицата на Св. Тома стартира в неделя. Народът чества Червен рид или Антипасха. Това е занимателен празник с празненства и игри.

Сезонът на сватбите стартира в неделя. Още в първата неделя след Великден мнозина се омъжиха за избраници. Тези, които към момента не са намерили двойка, погледнаха деликатно младежите. Затова девойките се издокараха и демонстрираха хубостта си с гении, а момчетата – мощ и умения.

Седмицата на Фомин беше интервал на наслада и развлечение. Тъгата и унинието са неразрешени. Затова те оставиха настрани цялата тежка работа и отидоха да се забавляват по улиците.

Този интервал е обвързван благодарение на нуждаещите се. Селяните помагаха на по-бедните. Важно е да не отказвате поддръжка на роднините. В последна сметка устната помощ също е извънредно значима.

В края на Томина неделя се изгаряло плашило от сухи клони. Пепелта беше разпръсната по полето. Смятало се, че това ще помогне за увеличение на добива на зеленчуци.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР