След успеха на последното издание, Столичната община и Министерството на

...
След успеха на последното издание, Столичната община и Министерството на
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейските дни на наследството 2017 с редица интересни мероприятия

След триумфа на последното издание, Столичната община и Министерството на културата сплотиха още веднъж напъните си, с цел да провеждат взаимно с Френското посолство и Френския институт в България Европейски дни на наследството в София през 2017.

Инициативата, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, се организира всяка година през месец септември и в нея се включват милиони хора от съвсем всички страни на нашия континент. Първите дни на културното завещание са проведени през 1984 година във Франция от Министерство на културата, по самодейност на министър Жак Ланг. От 1991 година насам са познати като Европейски дни на наследството. В забележителен брой страни, сред които и България, те имат огромен триумф измежду хората, любознателни да посетят влиятелни обекти, които нормално са с стеснен достъп и това спомага да осъзнаят значимостта на опазването и популяризирането на културното завещание. 

И тази година, Европейските дни на наследството в столицата ще се проведат на 16 и 17 септември, по време на Празника на София, което ще способства освен за празничния образ на града ни, само че и ще притегли вниманието на публиката върху хубостта, опазването и популяризирането на културното ни завещание.В София, Европейските дни на наследството ще дават на жителите и гостите на столицата ни рядката опция да посетят разнообразни труднодостъпни забележителности с висока културна стойност - здания на министерства, правосъдни институции, частни резиденции и висши образователни заведения. 

За посещаване порти ще отворят знаковите здания на Президентството, Народното събрание, Министерство на защитата и Министерство на външните работи. Отворени за жителите ще са Съдебната палата, Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британски съвет. Ще можете да посетите и една от най-красивите здания от началото на 20-ти век в София - Военния клуб. Ако обичате книгите, можете да видите част от неповторимите книжовни благосъстояния, които се съхраняват в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий ”.Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ ще се причисли към самодейността на 17 септември, неделя. В Ректората, постройката на който е монумент на културата, гостите ще имат опция да посетят Университетската библиотека „ Св. Климент Охридски “, Аулата, Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и потребни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Гражданите ще могат да посетят също Биологическия и Богословския факултети и Ботаническата градина в София. Отворена за посещаване ще е и най-старата непокътната постройка в София – тази на Археологическия музей и една от първите здания с цялостна железобетонна структура от края на ХІХ век – постройката на музея „ Земята и хората ”.Вратите си ще отворят Военна академия „ Георги С. Раковски “, БНР, Софийската Синагога, Баня Баши Джамия, а Католическата катедрала „ Св. Йосиф “ кани жителите да се причислят към Светата Литургия, която ще се отслужи на български, полски и латински езици.На 16 септември, събота, от 10:00 до 12:00 часа, Ви предлагаме да се разноските " По стъпките на религиозната приемливост в София ", с маршрут: Катедрален храм „ Св. Неделя “, Баня Баши джамия, Софийската синагога и Католическа катедрала „ Свети Йосиф “. В неделя, на 17 септември, във връзка „ Европейска седмица на подвижността “ Ви чака „ Разходка с ретро-трамвай “. Маршрутите са проведени с екскурзовод на български език.

Може да видите програмата тук

Източник: artsofia.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР