След трети, последен референдумПротив независимостта гласуваха 96,49%Жителите на Нова Каледония

...
След трети, последен референдумПротив независимостта гласуваха 96,49%Жителите на Нова Каледония
Коментари Харесай

Нова Каледония остава във Франция

След трети, финален референдум
Против независимостта гласоподаваха 96,49%

Жителите на Нова Каледония се оповестиха против концепцията за самостоятелност от Франция на референдум през днешния ден.
Против гласоподаваха 96,49% от участвалите в допитването, което обаче бе белязано от рекордно ниска изборна интензивност - 41,60%, откакто последователите на независимостта приканиха за протест на референдума. Според тях в съществено наранена от COVID-19 Нова Каледония не е могла да се организира обективна предизборна акция.

Предишните два референдума бяха на 4 октомври 2020 година и на 4 ноември 2018 година Тогава надлежно срещу независимостта гласоподаваха 56,7% и 53,3% от жителите.

Допитването бе значим стадий от развой, почнал през 1988 година посредством споразуменията от Матиньон, контрактувани в Париж. С тях се удостовери помиряването сред канак - първите жители на Нова Каледония, и калдош - потомците на белите колонизатори. Десет години по-късно бе подписано и съглашението от Нумеа, което планува провеждането на три референдума, на които жителите да кажат дали желаят цялостна самостоятелност или не.

Нова Каледония с население 272 000 души се намира на 2000 км източно от Австралия и има към 10% от международните находища на никел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР