След трансформирането на Общински гори и земи в търговската фирма

...
След трансформирането на Общински гори и земи в търговската фирма
Коментари Харесай

Менте общинска фирма дерибейства в Костенец

След трансформирането на " Общински гори и земи " в комерсиалната компания " Костенец лес 18 " локалната власт е изгубила надзор върху добива на дървесина. Съветниците от Българска социалистическа партия пуснаха декларация, в която упрекват сдружението в безчинство. Кметът Радостин Радев и заместникът му Румен Тодоров са изпратили редица сигнали до институциите, а през това време компанията изсича горите на Костенец.

Дружеството работи със своеволно конфискувана техника на общината, самонастанило се е в общинска постройка без позволение от кмета. За ДУМА Тодоров разяснява, че сечта в масивите на общината не е съгласувана. И.д. кметът не е виждал контракта, подписан с шефа на " Костенец лес 18 ". Кмет не е подписвал нито ценоразписа, нито размерите за рандеман на дървесина.

Новосформирана общинска компания за дърводобив прави каквото желае с горските масиви на Костенец. За казуса още веднъж сигнализираха преди дни общинските съветници от Българска социалистическа партия, които разпространиха декларация в обществените мрежи. " Фирма " Костенец лес 18 " страда от сериозен недостиг на правда и легитимност, само че за сметка на това прелива от блаженство, безочливост и възприятие на безотговорност ", възмутиха се социалистите.

Търговското сдружение е основано в края на м.г. след скандално трансформиране на общинското дружество " Общински гори и земи ". През април от Общински съвет на Българска социалистическа партия предизвестиха, че новото звено може да бъде непълноценно, тъй като е основано с нормално болшинство, а с цел да проработи в гората, която е публично-общинска благосъстоятелност, и да употребява горската техника, би трябвало да получи 2/3 от гласовете на общинските съветници. Още тогава социалистите се заканиха да съдят шефа на компанията, в случай че предприеме безчинство в общинската гора. Няколко месеца по-късно кметът Радостин Радев и след това и.д. кметът Румен Тодоров са изпратили редица писма до всички вероятни институции, с цел да алармират за нередности при работата на новото сдружение. Резултат от жалбите им обаче няма. Преди десетина дни от районната прокуратура реагирали на сигнал от пролетта, само че декларирали, че не виждат проблем, защото сдружението е общинско и отговорността е на локалната власт.

Социалистите, а и локалната власт в лицето на и.д. кмета, се възмущават, че сдружението работи със своеволно конфискувана техника на общината. Фирмата сама се е настанила и в постройка, която употребява без позволение от градоначалника. За ДУМА Румен Тодоров разяснява, че сечта в масивите на общината също не е съгласувана. По думите му с активността си " Костенец лес 18 " нарушава редица закони. Подадени са многочислени писма и сигнали до способените органи, в това число и до министър Десислава Танева. По една от жалбите е формирана инспекция от Изпълнителната организация по горите. Оказва се, че от 1 май до 10 юли компанията е добила и продала 3740 куб. м дървесина като единствено 322 от тях са дърва за огрев на популацията. " Ясно е, че приоритет за сдружението са не потребностите на хората в общината, а добивът на по-ценната едра дървесина и целулоза. Има всеобща сеч и облагите сигурно са за стотици хиляди, а в това време се заявяват доходи единствено за 52 хиляди лева ", разяснява и.д. кметът.

През юни общинският консултант от " Костенец, разсъни се " Георги Донков подаде сигнал против титулярния кмет Радостин Радев. Бизнесът на общинаря също е обвързван с дърводобива и локални подозират, че спорът сред двамата е подбуден тъкмо от ползи в тази сфера.

Нито Радев, нито Тодоров са виждали контракта, подписан с шефа на " Костенец лес 18 ", което е неуместно за общинско дружество. Кмет не е подписвал нито ценоразписа, нито размерите за рандеман на дървесина от масивите на Костенец. Липсва и решение на Общинския съвет, с което да се дефинират регионите на сеч и количеството й.

Нямаме никакъв надзор върху изсичането на гората, не се съблюдават никакви разпореждания, възмущава се Тодоров. Единственият му ход е да издава заповеди за обезсилване на сечта, което обаче не взема решение казуса. Местната власт към момента чака институциите да се намесят и да спрат нарушаването на закона и изсичането на гората.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР