След това с шествие тя беше отведена на централния площад,

...
След това с шествие тя беше отведена на централния площад,
Коментари Харесай

Празник на розата в Карлово, концерти и фестивали в страната

След това с шествие тя беше отведена на централния площад, където получи от кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов златна роза и благослови гостите на празника.

 

По обяд в Историческия музей имаше демонстрации по извличане на розово масло и розова вода в достоверна гюлпана (съд за преваряване на розовия цвят), а посетителите пробваха артикули от роза – ракия, ликьор и сладко.

 

Следобед се организираха мобилни работилници и фотоизложби навън.

Празникът на розата в Карлово приключи с концерт на военния духов оркестър към 61-ва Стрямска бригада и на рок обединенията „ Сутура “ и „ Тангра “.

 

Днес се организират многочислени концерти и фестивали в цялата страна.

 

В София пред Народния спектакъл " Иван Вазов " през днешния ден се отбелязва   " Денят на Африка “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри празничната стратегия. Предвидена е богата музикална стратегия и базар с обичайни храни, питиета, облекла, ръчно направени аксесоари и достоверни дарове.  Входът за фестивала е свободен.

 

В базара се включват всички уредници на събитието - посолствата на Египет, Алжир, Либия, Мароко, Южна Африка и почетните консулства на Етиопия, Мавриций и Сейшелите в България.

 

Посетителите на събитието имат опция да се допрян до традициите на Африка, до неповторими ритми и танци, както и до усетите на африканската кухня, която съчетава разнообразни аромати и подправки.

 

Преди 60 години, на 25 май 1963 година, е основана Организацията за африканско единение. Датата на основаването ѝ се отбелязва като Ден на Африка. Той се празнува годишно по целия свят.

 

Тази година се празнува африканската година на ускорение на използването на африканската континентална зона за свободна търговия. Това събитие отбелязва основаването на по-голям капацитет за икономическо развиване, богатство и стабилно развиване в целия континент.

 

В събота и неделя Ловеч е хазаин на третото издание на арт фестивала " Новите звезди на България “.

 

Фестивалът събира млади гении от цялата страна, които се показват с танцово и вокално изкуство на сцената в спортната зала в града на люляците, поясни Кристиян Косов, ръководител на Народното читалище „ Бяла Анаста “, един от уредниците на фестивала.

 

„ Във фестивала право на присъединяване имат деца и младежи до 19-годишна възраст с изявени дарби и таланти в танцовото и вокалното изкуство. Танцовите осъществявания са разграничени в шест танцови стила - мажоретни танци, фолклор, модерни танци, хип-хоп, присъщи танци и блет.

Във вокалния ден стиловете са разграничени на естрада, кино музика, фолклор и рок. “

 

Във фестивала вземат участие над 350 изпълнители, разграничени в четири възрастови груп, а изявите им ще се правят оценка от професионално жури.

 

Днес бе обещано началото на шестия фолклорен събор в новозагорското село Еленово . Организатор на фестивала е локалното читалище „ Светлина-1908 “, което чества 115г. от основаването си, както и Община Нова Загора.

 

Популярното събитие събира участници от разнообразни краища на страната.

Повече от 60 реализатори и фолклорни групи ще се включат в събора, който по традиция се организира на поляните в подножието на Св. Илийските възвишения. За първа година уредниците са подготвили забавни игри, в които присъединяване могат да вземат всички посетители на проявата.

 

”Очакваме хиляди посетители още веднъж да се включат в събора, който се трансформира в емблема на нашия район “, съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на НЧ „ Светлина-1908 “ Диян Бонев. 

 

А Десетото юбилейно издание на Международния кино фестивал за ново европейско кино " Златната липа " се организира  от през днешния ден до 31 май в град Стара Загора. 

Фестивалът е разграничен на четири стратегии – конкурсна, извънконкурсна, българско кино и съпътстваща.

 

Във форума вземат участие 48 кино лентата от 19 европейски страни, които са основани през последните две години и са спечелили фестивални награди и интернационално самопризнание. 

 

Тази година режисьорът Адела Пеева е ръководител на журито, а членове са режисьорът и продуцент Алберто Диас Лопез – Испания, артистът Винсент Грас – Белгия, режисьорът Мария Дуза – Гърция и сценаристът, режисьор и продуцент Станислав Дончев. Специален посетител на " Златната липа " е артистът Любен Чаталов. 

 

Вече 10 години фестивалът се подкрепя и осъществя в партньорство с Община Стара Загора и Националния кино център. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР