След тежка 8-часова операция на аневризми почина легендарният горски инж.

...
След тежка 8-часова операция на аневризми почина легендарният горски инж.
Коментари Харесай

Почина Пейчо Върбанов

 След тежка 8-часова интервенция на аневризми умря именитият горски инж. Пейчо Върбанов. Директорът на Югоизточното държавно дружество е умрял на 73 години в кардиоболницата в Ямбол.

Инж. Върбанов е икона за българските горски и ловни експерти. Той беше и душата на компанията с неподражаемите си истории и актьорски гений. Малцина знаят, че Върбанов е съученик на Велко Кънев и в началото той е признат във ВИТИЗ през 1968 година, до момента в който великият артист е разкъсан на втория кръг при кандидатстването от проф. Гриша Островски, който изяснява, че момчето няма гений и счита да се насочи към лесовъдството. По-късно обаче двамата разменят “ролите " си, написа.

Инж. Пейчо Върбанов, на който всички споделяха Пейо, е посрещал на лов всички български големци от последните 40 години - от Тодор Живков до сегашни политици. Той е един от най-младите шефове на ловни стопанства по времето на комунизма - поема “Тунджа " до Ямбол на 36 години. Наскоро бе нападнат за лукса в ловния дом “Ормана ", който е част от Югоизточното държавно дружество. Но съществуването на този дом през днешния ден е напълно заслуга на инж. Върбанов.

В зората на демокрацията е бил на път да се даде на приватизатор, който се интересувал единствено от земите и считал да го унищожи. Но с безусловно след ината и стоенето с дни на Пейо Върбанов пред кабинета на някогашен аграрни министър парцелът остава в структурата на агроведомството и последователно е възобновен от именития горски. Инж. Върбанов оглавява Югоизточното държавно горско дружество от неговото основаване при преструктурирането на горския бранш при тогавашния аграрни министър Мирослав Найденов. Той беше безспорен експерт в своята област, за което беше скъп от всички държавни управления и преди 1989 година и по-късно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР