След страстните политически коментари от уикенда първият ден от седмицата

...
Коментари Харесай

К:България | И Сметната палата откри лошо управление в държавните дружества, парламентът ще опита да избере нов шеф на КЕВР

След буйните политически мнения от уикенда първият ден от седмицата пристигна с нова тематика - да има ли и от кой момент да бъдат наложени нови антиковид ограничения. Решението на управляващите евентуално ще бъде оповестено на следващия ден, само че настояването на основния държавен контрольор Ангел Кунчев за стягане на ограниченията и всеобщо затваряне незабавно предизвика реакция - ресторантьорите заплашиха с нови митинги.

В понеделник изненадващо стана ясно и че Министерството на здравеопазването предлага Данък добавена стойност за медикаментите, плащани с обществени средства, да бъде намален на 5%. Подобна концепция, само че със ставка 9%, към този момент стартира и Българска социалистическа партия (повече по тематиката четете тук).

Кои са водещите международни вести в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме тук.
Парламентът ще опита да избере нов началник на КЕВР
Една от дребното задания, с които се захванаха депутатите в това Народно заседание, е назначението на нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране. Утре отрасловата парламентарна комисия ще разиска и евентуално ще гласоподава процедурни правила за това. Сегашният началник на КЕВР Иван Иванов е с изминал мандат от април 2020 година, а предишното лято ГЕРБ беше задвижило процедура за избирането на негов правоприемник, която обаче се провали поради почналите антиправителствени митинги и прозиращата интервенция на Движение за права и свободи в избора.
Защо е значимо?
В миг, когато енергетиката е изправена пред рекордни цени на тока, историческо повишаване на природния газ и доста висока цена на парното и топлата вода за този зимен сезон, ролята на КЕВР става извънредно значима. Освен това до края на тази година би трябвало да бъдат признати и новите 5-годишни бизнес проекти на ВиК операторите, които с в основата на цената на водата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР