След старта на предизборната кампания на Доналд Тръмп в САЩ

...
След старта на предизборната кампания на Доналд Тръмп в САЩ
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Вероятността Тръмп да спечели изборите за президент е малка



След старта на предизборната акция на Доналд Тръмп в Съединени американски щати той излезе с първото си изказване за войната. Тръмп счита, че Вашингтон би трябвало да договаря за спокойно решение на спора сред Русия и Украйна . Същ по този начин акцентира, че смисъла на по-рационалния метод към доставките на оръжие за Киев е доста огромно и уточни, че Европа би трябвало да ги усили.

Как резултатите от тези и от други идни избори по света могат да решат изхода на войната в Украйна?

Според мен на този стадий Тръмп няма късмет да вземе втори мандат по две аргументи: п ървата е това, което се случи на 6 януари 2021 година, когато една група въоръжени жители се пробваха да обхванат в Капитолия, което ще остане в американската история като един от най-директните опити за посягане против американската народна власт “, споделя в изявление за БНР доцент Искрен Иванов , специалист по сигурност и ръководство на рецесии и учител в СУ " Св. Климент Охридски “.

“Тръмп няма късмет за Белия дом, тъй като той се опита не просто да суспендира, а да сложи под въпрос съществени правила, върху които стъпва американската народна власт , което ескалира и в опитите на тези групи, измежду които имаше и доста поддръжници на Русия и извънредно десни групировки, да завладяват Капитолия.

Втората причина е това, че вътре, в самата Републиканска партия, крилото, което поддържа Тръмп, е доста малко. Малко са хората, които биха подкрепили Тръмп за втори мандат. По-голямата част от републиканците, макар различията, който имат с демократите, макар тяхната сдържаност към това, което сега се случва в Украйна, в последна сметка застават зад НАТО. Докато Тръмп поставяше под въпрос и самото битие на НАТО . За мен вероятността той да завоюва изборите е дребна “.

“При всички положения, в случай че има разговор сред Съединени американски щати и Русия не ми се желае Доналд Тръмп да е президентът, който да го води “, споделя още той.

 Щурмът в Капитолия

Избори в Русия и Украйна…

“Колкото и скучно да звучи, не считам, че ще има изненади . Лидерите рядко се сменят, изключително в една такава обстановка. Говори се, че може да се стигне до дворцов прелом в Москва , това е теза, която не поддържам. Скептик съм, тъй като обстановката, в която сега се намират и Русия, и Украйна, можем да дефинираме като “дилема на сигурността “ или “дилема на пандизчията “, която е сама по себе си лидерска “, показва още той в ефира на “Нашият ден “ и добавя:

“Ако водачът по някакъв метод бъде заменен, това значи въпросната страна да загуби легитимност и в очите на останалите, и в очите на личните си жители “.

Според него във връзка с Путин няма да има смяна:

“Той се е заобиколил с хора, на които има вяра и това значително предопределя обстоятелството, че той към момента е президент “.

“За Украйна, поради метода, по който украинците одобряват Зеленски и Запада го изобразява всеки един ден на плакати и списания, които му придават такава харизма, че надали можем да приказваме за някаква смяна “, показва още той.

Русия не възприема Европа като равнопоставена страна за договаряния – за какво?

Европа беше доста дълго време подвластна от Русия енергийно.  Имаше някаква настройка, в която Русия прокарваше енергийните си планове в Европа, доставяше ги с газ и Западна Европа си затваряше очите за въздействието, което беше изключително мощно на Балканите. В един миг Русия привикна да упражнява това въздействие необезпокоявана. Тя към момента възприема част от страните от Източна Европа като собствен заден двор “, разяснява още доцент Иванов.

“Втората причина е, че Европейският съюз няма войска . Той е подвластен политически и военно от Съединени американски щати. Много съветски представители приказват, че Европа се е оставила да бъде колония на Съединени американски щати, по тази причина Русия не би приела Европа като равнопоставена страна в един евентуален разговор, тъй като Русия възприема сама себе си като велика мощ и би преговаряла с друга велика мощ – в тази ситуация Съединени американски щати “, споделя още той.

Къде сме година след старта на войната?

“В момента най-общо казано се намираме в задънена улица. Досегашната тактичност на Руската федерация беше тактиката на съветската зима – да изтощи Украйна откъм запаси – спираха им тока, пращаха чеченци да се бият там…

Предполагам, че новата тактика на Русия ще бъде по-хибридна. Твърде евентуално е Москва да разгласи още една готовност, защото на нея ще ѝ трябват големи човешки маси, с които да напредне в Украйна. Подозирам, че Русия ще се опита още един път да предприеме пълномащабни настъпления към територията на Украйна, с цел да вземе още територии “, показва още доцент Иванов в изявление за БНР.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова БНР подкасти: Следващият ден DGtech podcast На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР