След срещите си в Скопие, министърът на външните работи Никос

...
След срещите си в Скопие, министърът на външните работи Никос
Коментари Харесай

В Атина започват консултации за позицията на Гърция по спора за името на Македония

След срещите си в Скопие, министърът на външните работи Никос Кодзиас стартира съвещания с водачите на парламентарните партии в Атина. Правителството се надява на поддръжка най-малко на част от опозицията, с цел да одобри съглашение, което да включва  в името и думата " Македония ". Засега две партии - съдружният сътрудник на Сириза " Независими гърци ", както и крайнодесните от " Златна зора ", изрично отхвърлят освен поддръжка, само че и да вземат участие в консултациите.

Каквото и споразумание бъде контрактувано сред Атина и Скопие, то би трябвало да бъде подкрепено с болшинство в Народното събрание. Правителството на Алексис Ципрас би могло да разчита единствено на гласовете на депутатите-социалисти. Лидерът на гръцката съпротива Мицотакис също отхвърли среща с външния министър.

Гръцката страна слага и изискване за смяна на конституцията на Македония, като главен детайл за споразумание. Ако Народното събрание не поддържа предлагането на държавното управление, казусът с името на Македония може да докара до изключителни парламентарни избори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР