След срещата на Г-7 проблемите за британския премиер по отношение

...
След срещата на Г-7 проблемите за британския премиер по отношение
Коментари Харесай

Северна Ирландия - кой ще е първи министър

След срещата на Г-7 проблемите за английския министър председател по повод използването на Протокола за Северна Ирландия останаха. Лидерите на Европейския съюз, участвали на срещата, изрично обявиха, че Борис Джонсън би трябвало да съблюдава подписаните съглашения. Проблеми обаче има и в самата Северна Ирландия, където не е несъмнено дали определеният от най-голямата партия на юнионистите за първи министър Пол Гиван ще бъде утвърден на поста.

Бъдещето на северноирландското държавно управление виси на косъм откакто стана ясно, че републиканската партия „ Шин Фейн “ отхвърля да утвърди кандидатурата на Гиван за първи министър.

Новият водач на Демократичната юнионистка партия Едуин Пуутс номинира Пол Гиван като правоприемник на Арлийн Фостър, която публично се отдръпва през днешния ден от поста, само че с цел да бъде назначен, се изисква и утвърждението на „ Шин Фейн “, която публично взе участие в подялбата на властта.

Ако двете най-големи партии не реализиран решение до 7 дни,  няма да може да бъде образувано държавно управление и съвсем сигурно ще се наложи незабавен избор за първи министър. Арлийн Фостър, която бе отпред на Демократичната юнионистка партия пет години, бе принудена да подаде оставка след протест на депутатите от нейната партия по отношение на Протокола за провинцията.

Пуутс може да назначи министри, само че не и първи министър и заместник-първи министри без утвърждението на двете партии според регламента.

От „ Шин Фейн “ упрекват юнионистите в непрекъснато блокиране на приемане на законодателство за ирландския език, тъй че сигурно ще изискат да изтъргуват това против утвърждението на номинацията на Пол Гиван.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР