След спор в парламента мнозинството успя да прокара идеята на

...
След спор в парламента мнозинството успя да прокара идеята на
Коментари Харесай

Мнозинството прокара 9% ДДС за вино и бира, БСП: Това е екзотика


След спор в Народното събрание болшинството съумя да прокара концепцията на „ Обединени патриоти “ за по-ниска ставка на Данък добавена стойност за вино и бира и за фитнес услугите. От Българска социалистическа партия оповестиха концепцията за екзотична и бяха изрично срещу.

ГЕРБ и Патриотие обаче гласоподаваха измененията и по този начин от1 август нискоалкохолните питиета като вино и бира, дружно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със инцидентен транспорт към този момент ще бъдат облагани с Данък добавена стойност ставка в размер на 9%.

Депутатите утвърдиха предлагането на „ Обединени патриоти “, подкрепено от съдружния им сътрудник ГЕРБ и на процедура разшириха още кръга от артикули и услуги, облагани с по-нисък налог. Мярката е краткотрайна и ще работи от 1 август т. година до 31 декември 2021 година, а задачата и е да поддържа туристическия отрасъл, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и изключителното състояние.

В последния миг към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните уреди, измежду които басейни, стадиони, зали за тренировки и други.

Вносителят на измененията Валери Симеонов изясни, че по този начин целият туристически отрасъл щял да бъде подкрепят и резултатите щели да се видят единствено след дни. Това, по думите му, е жест към бизнеса.

Твърдо срещу мярката се разгласи Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който дефинира намаляването на Данък добавена стойност за вино и бира като „ екзотично предложение “. Десетки хиляди български компании са във банкрут. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще понижаваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те в този момент безработните българи отиват на „ Златни пясъци “ и на първокласните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят тъгата с доста виновност и бира. Това е отлично, бе задоволително подигравателен социалистът.

Според него, в случай че се мисли за по-ниска Данък добавена стойност ставка за някои артикули, това би трябвало да бъдат медикаментите и някои храни. Никъде в Европейски Съюз няма диференцирана Данък добавена стойност ставка за алкохол, добави Гечев и продължи: „ Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото “. Депутатът заприказва и за възможни наказания от Брюксел поради тези промени.

Приети бяха и текстове, даващи опция на туроператорите, взели задатъци от своите клиенти, само че изпаднали в неспособност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а в случай че клиентите откажат – срокът за възобновяване на сумата да бъде до края на годината.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР