“След смяната на механичните електромери с електронни, стана възможно, загубите

...
“След смяната на механичните електромери с електронни, стана възможно, загубите
Коментари Харесай

„В търсене на истината“ по Дарик с Factcheck.bg:Могат ли да се манипулират електронните електромери, с цел по-високи сметки за ток?

“След промяната на механичните електромери с електронни, стана допустимо, загубите по мрежата и реактивното електричество, да са за сметка на потребителите. Този дял се равнява на към 6 до 10%, та даже и 20% от месечната сметка. Манипулацията на честотите… и подаването на ниско напрежение е главният фактор, който усилва с още към 45 до 50 % сметката от потреблението. Като прибавим и по горните 6 до 20%, се оказва че месечните сметки за електричество са повишени манипулативно с сред 50 до 60% и над 60%, което е чиста облага за търговците на електричество. ”

Това е една от най-четените информации в първите седмици от новата година, оповестена и копирана в значително уеб сайтове, както и препредавана в обществените мрежи. Проверка на публицистите от платформата за инспекция на обстоятелствата Factcheck.bg демонстрира, че първоизточникът на тази „ вест “ е от 2019 година, само че от този момент тя се „ претопля “ при започване на всяка година, когато сметките ни за ток са най-високи. До момента обявата е натрупала над 18 000 директни споделяния, както и още доста копирания.

Вярно ли е, че сметките ни за ток са по-високи поради промяната на старите електромери с електронни? Отговорът на въпроса, който касае всяко домакинство в България, е НЕ. „ В търсене на истината “ в ефира на Дарик ревизираме всяко изказване, взаимно с Василена Доткова от Factcheck.bg

Високата сметка за ток не е добра вест за нито едно домакинство или бизнес, само че всеки е задължен да ревизира източниците си на информация, с цел да не става жертва на дезинформация и да натрупа спомагателни терзания и стрес.

Конкретният случай е доста положително доказателство за съществуващото рисково събитие на всеобщо разпространяване на дезинформация.

Доказано е, че напреженовата намотка на старите механични електромери непрекъснато употребява напрежение от мрежата, без значение от това какъв брой употребяваме като консуматори. Но цифровите електромери регистрират само употребяваната от семействата дейна сила, те не водят до таксуване за реактивна мощ или за загуби по мрежата.

Ако се съмняваме в данните на електромера си, когато и да е може да бъде изтънчено той да бъде замерен в лаборатория или да се съобщи техническа инспекция на място. Таксата за промяна на електромер за метрологична експертиза е 39 лева с Данък добавена стойност., а цената на самата експертиза е 90 лева за еднофазен и 105 лева за трифазен електромер. Тя може да бъде направена в пловдивската дирекция на Националния център по метрология (на бул. „ Санкт Петербург “ 67) когато и да е. Техническата инспекция лишава не повече от седмица, удостовери пред Дарик Марина Джамбова, специалист в центъра.

От електроразпределителните сдружения са носели развалени електромери за конфигурация, само че досега инспекциите на електронните електромери, които потребителите са ни предоставяли за експертиза, регистрират правилно, изясни още Марина Джамбова.

През последните години е имало единствено един случай навън отдалечено радиоуправление в електромер на частно лице, което се допуска, че е сложено от техническо лице, за манипулиране на данните.

Още потребна информация по тематиката може да намерите на сайтаили да слушате този епизод от предаването със специфичното присъединяване на Василена Доткова.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео обработка: Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР