След случая с принудително приземения самолет в Минск, международната общност

...
След случая с принудително приземения самолет в Минск, международната общност
Коментари Харесай

Санкциите срещу Беларус: Авиокомпании спряха полетите си над и до страната

След случая с наложително приземения аероплан в Минск, интернационалната общественост и България приканиха неотложно да бъдат освободени арестуваният публицист Роман Протасевич и неговата другарка.

Големи европейски самолетни компании стопираха полетите над и до Беларус. Някои летища не разрешиха достъпа за беларуския национанален авиопревозвач.

Евролидерите се сплотиха за нови стопански наказания против физически лица и компании, близки до президента Александър Лукашенко.

" Беларус употребява контрола на въздушното си пространство, с цел да извърши държавно похищение. Затова към този момент не може да се има вяра на сигурността на полетите през Беларус ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

НАТО приветства позицията и прикани за незабавно интернационално следствие.

България извика за среща посланика на Беларус. След чуването му разгласи, че ще поддържа настояването за неотложно и бързо следствие на случая.

" Това е въздушно пиратство, което аз не знам дали ние си даваме сметка до какви измерения може да стигне ", означи министърът на външните работи Светлан Стоев.

Кремъл изрази страдание за позицията на Брюксел. Минск разгласи, че кани интернационалните специалисти, с цел да проверяват случая.

Късно нощес се появи и видео със признания на опозиционера. " Полицаите се държат с мен оптимално правилно и законно. Сега не преставам да подпомагам на следствието и давам самопризнания за организацията на всеобщи вълнения в Минск ", декларира във видеото Роман Протасевич.

Снимка: БГНЕС / EPA

Организация на обединените нации осъди ареста.

Освен двамата арестувани, в Минск остават още трима пасажери от полета, за които се появиха спекулации, че може да са сътрудници. Един от тях се оказа гръцки жител, пътувал през Вилнюс за беларуската столица, с цел да посети брачната половинка си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР