След скандала от миналата седмица, свързан с нескопосания опит за

...
След скандала от миналата седмица, свързан с нескопосания опит за
Коментари Харесай

Акценти за 10–16 декември от Banker Weekly

След абсурда от предходната седмица, обвързван с нескопосания опит за прелом в Държавната консолидационна компания чрез освобождаването на изпълнителния шеф Ваня Караганева, през тази седмица министърът на стопанската система Даниела Везиева отстрани организаторите на " заверата ". Трима от членове на Съвета на шефовете на държавната компания - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, бяха сменени с нови - Венцислав Марио Димитров, Росица Исталиянова Бачева-Цветанова и Борислава Пенева. Засегнатите сигурно ще потърсят опция да парират това деяние на министър Везиева.

Българската банка за развиване ще получи 150 млн. лева пресен запас, който ще насочи към малки и междинни предприятия от разнообразни браншове при облекчени условия за обезпеченост и по-ниски лихвени равнища. Програмата ще се осъществя през комерсиалните банки, като подсигурява 80% от предоставените заеми. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати предложения до всички банки в България, а гаранционният предел ще се разпредели съгласно подадените заявки. Срокът за включването им е идващите две години. Гаранцията ще остане годна още 36 месеца след приключването му, заяви Министерството на финансите.

" Държавната консолидационна компания би трябвало да се закрие! ”. Това съобщи особено за " БАНКЕРЪ " депутатът от „ Демократична България ” Мартин Димитров. Той изясни, че в тази " шапка " влизат предприятия, които не са хомогенни в стопански смисъл и се губи логиката на съществуването й. " В ДКК са 55% от активите на Министерството на стопанската система. Има министър, той носи отговорност, пък не знае  какво се случва там - неуместно е ", безапелационен бе Димитров. Той  подчертава и върху това, че консолидационната компания от дълги години е инструмент на властта за отклонение на  средствата, които по закон би трябвало да постъпват в Сребърния фонд. 

Преди пет години, когато Корнелия Нинова пое председателския пост в Българска социалистическа партия, доста анализатори я нарекоха „ Бойко Борисов в пола ”. Със стила си на ръководство в партията тя значително оправда това съпоставяне. Сега е подготвена на всичко, с цел да се задържи на партийния връх, без значение че подаде оставка поради плачевния избирателен резултат на Столетницата на последния парламентарен избор. И това не е случаен срив, а на трите парламентарни избора през тази година ясно се видя низходящия тренд в доверието на гласоподавателите към социалистическата партия. Разбира се, с цел да се случи това, роля изиграха доста фактори, само че не на последно място е държанието и политиката, водени от водача на Българска социалистическа партия.

За промяна плачат ръководителите на редица значими структури във ведомството от вида на Дирекция „ Национална транспортна политика “. За каква транспортна политика можем да приказваме у нас, откакто вместо да се допълват и подкрепят - както е  на всички места по света - четирите съществени типа превоз непрекъснато водят война между тях, подлагайки си динени кори или бананови обелки? Понятия като " Съгласуване на разписанията на железопътния и автомобилния превоз за комплексното транспортно обслужване на популацията " от дълго време са останали в далечното ни предишното, а словосъчетания от рода на „ Републиканска транспортна скица “ звучат като Шамбала – всеки е чувал за тази митична земя, само че... единствено е чувал. 

Преговорите за образуване на четворна коалиция, която да образува болшинство в Народното събрание и излъчи най-сетне постоянно държавно управление, вървят към сполучлив край. Злонамерени или просто скептични наблюдаващи настояват, че тя неизбежно ще бъде нехомогенна, заредена с несъгласия и заради това неефективна и краткотрайна. Оптимистите са внимателни, защото „ такова животно ” у нас още не сме виждали. Все още са нищожни смислените разбори по отношение на действителните опасности и шансове пред раждащото се ново ръководство. Често се написа и приказва прекомерно незадълбочено или преднамерено, за което има някои действителни аргументи.



Има една от дълго време наложила се фраза - " Успехът в никакъв случай не идва инцидентно ", която от време на време звучи тривиално. Но това е самата истина. Конкретно в банковата сфера зад триумфа стоят професионализъм, упорита работа, неизменност и най-много да обичаш това, което правиш. При банките триумфът може да бъде измерен. Вестник " БАНКЕРЪ " към този момент над четвърт век изготвя на всеки три месеца своята ранглиста, която стъпва на шест основни за развиването на една банка индикатора. Именно тези ранглисти ни оказват помощ, когато отличаваме най-хубавите измежду най-хубавите, присъждайки ежегодно наградите " Банкер на годината ".



С измененията в КПКОНПИ и правосъдната система, през май месец, да речем, с изключение на закопчаването на хора като Доган и близки до чекмеджето на Борисов – все неща, които чакат и Европейски Съюз, и Кьовеши, – можем да забележим и други затворени фигури. Познатите ни лица ще ореват навсякъде, че това е реваншизъм, и ще се показват за жертви. В този миг новите ръководещи от Политическа партия извеждат личен министър с белезници! Нищо нелогично няма в задържането на министри и екипи, в случай че фактически са нагазили в батака. И в случай че до тогава Политическа партия са оправдали доверието на българите, отиват на предварителни избори, печелят ги безапелационно със 130 мандата и концепциите им за смяна стават самостоятелни от други политически сили.  Осман Октай пред БАНКЕРЪ.



В договарянията за съглашение доста се приказва за построяването на обществена инфраструктура. Няма никаква причина това да става с държавни средства. Светът е цялостен с евтини дълги пари. Спокойно могат да се строят огромни национални обекти – автомагистрали, тунели, мостове, с частни капиталови средства. Частниците ги строят и ги оперират на концесия. При това плановете могат да вървят по едно и също време, без да се заделят бюджетни средства. Ограничения във финансирането няма. Това важи и за петте моста, и за трите тунела, и за автомагистрала " Черно море ". Икономистът Никола Янков пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР