След скандала миналата седмица, днес багери влязоха в още един

...
След скандала миналата седмица, днес багери влязоха в още един
Коментари Харесай

Багери влязоха в още един тютюнев склад в Пловдив

След абсурда предходната седмица, през днешния ден багери влязоха в още един от тютюневите хранилища в Пловдив. Този път разрушение стартира в склада на ъгъла на улиците „ Г. М. Димитров “ и „ Екзарх Йосиф “, който бе един от горелите преди шест години. За тогавашния пожар, който обхвана четири исторически здания, бе упрекнат единствено един клошар, само че това по този начин и не разсея подозренията за тенденциозен палеж. Известният тютюнев град в Пловдив е със статут на колективен монумент на културата, само че старите хранилища в него един по един падат в жертва на капиталовите апетити.

" Складът се събаря нелегално. Той е под отбрана по силата на закона за културното завещание. Събарянето му е възможно само и единствено след координиране от Министерство на културата, което не е направено, макар наредбите на Закона за устройство на територията ", написа във " Facebook " проектант Петкана Бакалова и застана пред багерите.

И при този склад, както при започнатото срутване на другия преди седмица, притежателите употребяват общинско позволение. Става дума за така наречен проект за сигурност и здраве, този път публикуван от регион Централен. Той е от предходната година, само че притежателите - " Галакси инвестмънт груп ", са решили да почнат осъществяването му през днешния ден, заяви.

Събарянето на горелия склад стартира в деня, когато Специализираният съвет по запазване на недвижимите културни полезности трябваше да разгласи различен склад - на улица „ Христо Ботев “ 51, за единична културна полезност. В този склад разрушаването стартира преди дни и евентуално съществено е напреднало, така че спомагателната отбрана може и да се окаже непотребна. При него също имаше замяна на обвинявания кой не е защитил историческата постройка, като общината разгласи, че е питала авансово Националния институт за недвижимото културно завещание, а оттова обявиха, че са предизвестили кметството за идната отбрана.

Междувременно се появи информация, че на въпросното съвещание е трябвало да бъдат прегледани шест тютюневи склада, само че те са били оттеглени. Проверка на " Сега " в дневния ред на съвещанието сподели, че в него е включен единствено този на ул. " Христо Ботев " 51.

" Защо кметът на Европейската столица на културата утвърждава документи за срутване на културно завещание, част от утвърждението на Пловдив за културна столица? Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм? Защо служебният министър на културата не подписа в днешния дневен ред на профилирания експертен съвет ШЕСТ склада, в това число и този ", възмути се арх. Бакалова. Тя пита и дали президентът ще понесе отговорност за дейностите на своя министър.

Самият министър Минеков незабавно се появи в Пловдив. " Няма да разреша тази съсипия ", зарече се той и се оплака, че е бил заплашван поради застъпничеството си за тютюневите хранилища, съобщи " Под тепето ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР