След сканадала, разтресъл хижа Хубавец“ край Карлово, при който персоналът

...
След сканадала, разтресъл хижа Хубавец“ край Карлово, при който персоналът
Коментари Харесай

Отворено писмо отговор предизвика друг отговор: Долу лапите от хижа Хубавец!

След сканадала, разтресъл хижа „ Хубавец “ край Карлово, при който личният състав разгласи, че подава молба за овакантяване на туристическата база, извънредно разочаровани от секретаря на Туристическото сдружение, и за който GlasNews ви осведоми, в този момент от Управителния съвет на Търговско дружество „ Васил Левски “ написаха отворено писмо отговор до медиите, институциите и жителите. Публикуваме го без редакторска интервенция и с истинския правопис:

" Отворено писмо отговор до медиите, институциите и жителите от Управителния съвет на Търговско дружество „ Васил Левски “ – град Карлово

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас, във връзка обявата на някогашния към този момент наемател на хижа „ Хубавец “ – господин Антон Стефанов в обществените мрежи, за разочарованието му от секретаря на Туристическото сдружение и новия Управителен съвет, с цел да изложим своето мнение и да ви срещнем с обстоятелствата.

Търговско дружество „ Васил Левски “ – град Карлово навърши 121 години от основаването си и стопанисва най-трудно наличните хижи в Централна Стара планина! Дружеството се ръководи от Управителен съвет, който е управителния орган и се избира на Общо заседание от всички членове! Всеки в управителния съвет работи на доброволни начала, без възнаграждение, с една цел - да продължим традициите на старите планинари, да съхраним и обогатим нашата природа, без да я унищожаваме и променяме! Хижите, стопанисвани от нас са мъчно налични, тяхната поддръжка и зареждане с хранителни артикули и материали става единствено с животинска двигателна сила! В Управителния съвет сме хора, които отделят от свободното си време, с цел да оказват помощ на наемателите по хижите – за поправки и поддръжка, с цел да сътворяваме по - положителни условия за отмора и безвредна разходка на фамилиите в планината! Няма други персони и от предходните, и от актуалните членове на Управителните препоръки в Туристическото сдружение, които да не са помогнали със средства или безплатна работа за облагородяване на ситуацията по хижите.

На 3 ноември 2023г. в Туристическата спалня на града се организира следващото съвещание на Управителния съвет на Търговско дружество „ Васил Левски “ – Карлово, на което участваха всички членове на съвета и ревизионната комисия! На него беше изслушан господин Антон Стефанов – наемател на хижа „ Хубавец “ и изпълнителя на първи стадий от ремонта на водозахващането на хижа „ Хубавец “. Запознахме се с техните причини за нападки, отправени през обществените мрежи за осъществяването на водозахващането към хижата и предоставената от Търговско дружество „ Васил Левски “ за осъществяване поръчка. На съвещанието беше призната подадената оставка на наемателя на хижа „ Хубавец “!
През миналите четири съвещания на Управителния съвет постоянно първа точка от дневния ред са били ремонтите и поддръжката на хижа „ Хубавец “! Туристическо сдружение „ Васил Левски “ - град Карлово сполучливо стопанисва и поддържа хижа Хубавец в продължение на повече от 60 години. Винаги са обсъждани деликатно и задълбочено всеки един от проблемите на хижите, търсени са за подпомагане по избрани поправки специалисти в дадената област, обсъждани са разнообразни предложения на реализатори за ремонтните действия, вземани са решения с болшинство и е упълномощаван Секретарят на сдружението да следи и управлява тяхното осъществяване!

За всеки един от разноските на парите от Благотворителния бал 2023г. и дейностите по осъществяването им, документите са показани на ревизионната комисия и на счетоводителя на туристическото сдружение!

Направени разноски по х. Хубавец, от м. април досега, както следва:

1. За материали и превоз с животинска двигателна сила - 3 620,00 лева
2. Закупуване на нова помпа за водна турбина - 6 500,00 лева
3. Материали и труд за парното - 630,00 лева
4. Други разноски от Търговско дружество „ В. Левски “ - 892,00 лева
5. Дарения - 3 500,00 лева:
- готварска печка „ Прити “;
- решетки от неръждаема стомана за водозахващането - 2 бр + 1 капак;
- ремонт на 2 бр. радиатори

ОБЩО РАЗХОДИ: - 15 142,00 лева

За интервала от м. април досега господин Стефанов е заплатил наеми за м. юни, юли и август на стойност общо за трите месеца – 1500,00 лева

Същият е освободен от наем за м. април, май и от месец септември до края на календарната година, по решение на Управителния съвет с протокол № 10 от 19.09.2023г.!

Г-н Антон Стефанов е участвал на срещи на УС на Търговско дружество „ В.Левски “ извършени на 19.09.2023 година и 3.11.2023 година, като в негово наличие са обсъждани проблемите на х. Хубавец, без същия да показа план- стратегия за развиването на хижата. От наемателя до този миг не са постъпили писмени рекомендации и тъжби по отношение на настоящите поправки.
Ако към момента някои от нашите другари туристи и планинари, има вяра на клеветите и нападките в обществените мрежи, сме подготвени да отговорим и предоставим нашите доказателства!

Всеки човек има право на свободно изложение на мнение и позиция, само че да се уронва престижа на Туристическо сдружение с 121 - годишна история и да се атакуват хора, които непринудено вземат участие в неговото ръководство е болно и обидно!
Благодарим на наемателя на хижа „ Хубавец “ – господин Антон Стефанов за ободряване на фасадата на постройката и пейките пред нея, както и за ремонта за електрическата апаратура, за богатия подбор от питиета и гозби, за положителното държание, отношение и грижа за посетителите, с което се изчерпва неговия принос към поддържане и стопанисване на хижата. Но ще перефразирамe неговите думи „ Приказката не свършва с следващия наемател на хижа „ Хубавец! “. Тя е написана доста преди нас, от всички нейни някогашни наематели и ще продължава да бъде писана и след нас!

Нека запазим човечността и толерантността сред хората, да не се атакуваме и наскърбяваме в обществените мрежи, да злословим по този, който работи и се раздава, а да благодарим за всяка помощ и поддръжка в нашите инициативи! Благодарим на всички, които ни оказват помощ и поддържат в запазване на нашия дом – хижите, които стопанисваме в Централна Стара планина!

Карлово 08.11.2023

Управителен съвет на Търговско дружество „ Васил Левски “ - Карлово "

Отвореното писмо провокира още веднъж бурни диспути измежду карловци, от които е видно, че болшинството от хората застават на страната на към този момент някогашния личен състав на хижата. Ето няколко коментара, задоволително красноречиви:

" От бай Ангел насам, що хижари се извъртяха и работата все не върви. Баба ми ми е разказвала по какъв начин тя, като ученичка и цели класове от Техникума са изнасяли материали на тил с раници. А в този момент един почтен ремонт не могат да провеждат. Жалко и тъжно, за нас, като карловци. "

" Гледат да се налапат от сдружението. То страшна алчност там. Не понасят хора, дето не им козируват. Свестен човек няма да се свърти скоро на хижата. "

Стефан Христов: " Антон Стефанов е един от най-хубавите наематели на тази хижа, които съм срещал! Имах щастието да се срещна с него преди няколко месеца и останах очарован от метода, по който управлява хижата, от гостоприемството и човечността му. Като чета горния материал, се сещам за помпата, която заварих едвам преди 2 месеца... уповавам се инвестицията, която се засяга да е направена по-късно, тъй като това, което заварихме повече приличаше на устройство за основаване на изкуствени водопади, в сравнение с помпа. Сещам се за предходен наемател - кисел, необщителен възрастен господин, чието име даже не желаех да науча... Най-ужасният хижар, който съм срещал! А от една хижа, каквато и да е, най-ясни мемоари остават точно от отношението на домакините. Не от новите кревати, не от лъскавите тоалетни, съвършените фасади или брилянтно окосените поляни, а от вкусната храна и положителната дума. Така че може би е редно като говорите за това, с което се изчерпва приноса на някого, да помислите кое е същински значимото в планината. А с тона на известието си отговаряте на този въпрос доста ясно. Това, че Търговско дружество е на 121 години нищо не значи... Държавата ни е на 1300 години, само че това не значи, че сега не е на дъното на същестуването си. Надявам се бюрократщината да не замъглява съзнанията ви и да не превърнете планината в следващото отражение на зле функциониращата държавна система. "

" Добре че 121 години не ръководи този УС. Тогава нямаше да ги има нито хижите, нито традициите. След негативите в ръководството на хижите последните години (х. Хубавец след бай Ангел, х. Равнец след Камен и х. Свежен) най-логично е не да управлявате непринудено, а да си ходите непринудено. За другите 2 хижи не приказваме, тъй като към момента хижарите търпят, в случай че и те изоставен, ще стане забавно. А за туристическата активност, развивана от самото сдружение, нямам думи. Бройката на УС също е забавна - 5 хижи 14 души УС. "

Продължаваме да следим тематиката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР