След сигнал за съмнение за насилие в частна детска градина

...
След сигнал за съмнение за насилие в частна детска градина
Коментари Харесай

Разследвана за насилие над дете градина, се оказа незаконна

След сигнал за подозрение за принуждение в частна детска градина в София, от Агенцията за протекция на детето започнаха инспекция. Оказа се, че по този начин наречената градина, която работи в търговски център в квартал „ Дружба ", в действителност няма нито едно позволение.

След постъпване на сигнала, незабавно сезирахме Столична дирекция на вътрешните работи, Главна ревизия по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към сходни търговски обекти. В момента тече следствие. Този търговски обект в никакъв случай не е имал регистрация. Агенцията за протекция на детето е издавала само лиценз за даване на обществена услуга за деца, изясни Ваня Кирилова от Агенцията за протекция на детето. Тя изясни, че забавачници, занимални, дневни центрове в разнообразни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за протекция на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат друга активност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация единствено в Агенцията по вписванията и осведомителен режим към РЗИ.

Всъщност никой не управлява тези обекти. Родителите би трябвало да бъдат доста деликатни, когато дават децата почасово за обгрижване в сходни търговски обекти, защото не е ясно каква подготовка и професионален опит имат чиновниците там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и учебно обучение. Социалните услуги са регламентирани от Закона за обществените услуги, изясни Кирилова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР