След сигнал от Възраждане, за данъчни злоупотреби от общински служители

...
След сигнал от Възраждане, за данъчни злоупотреби от общински служители
Коментари Харесай

Възраждане: Кога ще има арести за уличените в данъчни измами служители на Дирекция "Местни данъци" в Община Варна?

След сигнал от Възраждане, за данъчни злоупотреби от общински чиновници в Дирекция " Местни налози " в Община Варна, стартира следствие.

Днес то е открило редица нарушавания, а шефът на дирекцията е заставен да напусне, с цел да не бъде вероятно задържан на работното си място. За действията си, към момента, нито един от чиновниците на дирекцията не е измамен под отговорност.

Прокуратурата към този момент съвсем месец не взима никакви ограничения. Кой и за какво е разпънал политически чадър над общинското звено? Колко огромна е корупционната скица? Очевидно тя е достигнала до високите равнища на локалната власт, които се считат за недосегаеми от закона. Това се потвърждава от обстоятелството, че прокуратурата бави арестите на уличените в следствието на ГДБОП чиновници.

По време на вътрешна инспекция в Дирекция " Местни налози " на Община Варна са открити сред 60 и 70 хотела с подправени документи за енергийна успеваемост. Това значи, че голям брой хотели са с непозволено занижена отчетна стойност - от тук и никакви налози.

Например хотел с отчетна стойност 1,2 млн. лева един ден става на 200 хиляди лева и стопира да заплаща, тъй като прибавя и подправен документ.

Издаването на противозаконни удостоверения за данъчни оценки също е реалност в Дирекция " Местни налози "
на Община Варна. Съществуват и случаи, в които притежатели на парцел не заплащат налог здания защото са трансформирали годината на изграждане - да вземем за пример от 2005 на 2004. Това са единствено дребна част от откритите нарушавания от вътрешната инспекция, която беше провокирана от въпросите на Общинските съветници на Възраждане.

Нарушенията са факт, макар че в дирекцията има цялостен отдел, който би трябвало да извърши голям брой инспекции преди да допусне сходно противоречие.

Ръководител на Отдел " Контролно-ревизионна активност и наложително събиране " не е какъв да е, а брачната половинка на Областния шеф.

Общинския консултант Цончо Ганев от групата на Възраждане на съвещание на последния Общински съвет настоя инспекциите да продължат и отговорните за измамите да получат полагащите им се санкции за осъществените обири от длъжностни лица.

Той продължава да упорства за ефикасни санкции като изобличава крупна скица за данъчни измами достигнала до най-високите равнища в общинската администрация.

До момента общинският консултант е внесъл две писма до кмета на град Варна, в които задава въпросите си към него. Нарушения по всеки от въпросите са доказани от вътрешната инспекция в дирекцията, само че Цончо
Ганев към този момент месец чака и не получава формален отговор от градоначалника на Варна. Липсата му очевидно демонстрира прикриване на протичащото се в Дирекция " Местни налози “, което потвърждава присъединяване на
самия Иван Портних в незаконните дейности.

" Питаме, по кое време ще има арести? Кога кметът ще стартира да дава отговор за действията си? Кога ще се научи да съблюдава законовите периоди за отговор към Общинските съветници? Не е редно един пенсионер да заплаща по-големи
налози от работещ хотел в туристически град.

В " Местни налози " в Община Варна има злоупотреби освен със документите за енергийна успеваемост, само че и със занижени данъчни оценки, в резултат на което се заплащат минимални налози от доближени до ръководещите.

Има случаи, в които притежатели са записали няколко жилища като съществени, с цел да заплащат по-малко налози и още доста други нередности. Това са нарушавания позволени от общински чиновници определени и назначени от Иван Портних - кметът на Варна, който през днешния ден мълчи и не дава отговор на задаваните до него въпроси.

Това единствено по себе си значи, че откакто не дава отговор или не знае какво да отговори или персонално взе участие в корупционната скица. От Възраждаме желаеме арести за виновниците, които би трябвало да получат санкции ", сподели Цончо Ганев, общински консултант от групата на Възраждане.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР