След шест книги, хиляди километри, пропътувани из цяла България, и

...
След шест книги, хиляди километри, пропътувани из цяла България, и
Коментари Харесай

„101 отбивки: Презареждане“ – начин да преоцениш връзката си с природата

След шест книги, хиляди километри, пропътувани из цяла България, и неналичието на сън, само че пък със сърце, разкрило повече от един дом, Иван Михалев още веднъж издаде своите „ 101 отбивки “.

„ Тази книга се роди тъкмо като някакъв тип опит за отърсване от всичко това, което ни сполетя по време на пандемията, тогава си споделих: „ Добре, всички имаме потребност от това презареждане “, показа в „ Артефир “ създателят странник.

 Седмият му справочник носи точно това заглавие и отявлено обръщение – „ Презареждане “. Отбивките в него са непознати дестинации в страната, магични, привлекателни и малко известни забележителности, които не могат да бъдат открити в листата на „ 100-те национални туристически обекта “ и не съдържат скрити реклами на хотели и заведения. Те водят единствено до секрети водопади и пещери, тракийски светилища, причудливи скални явления, антични мегалити, вековни дървета, китни села и архитектурни резервати. Все места, които приканват човек да ги показа, само че не просто в обществените мрежи, а с околните си хора, с които желае да ги изживее. Много от тях са чисто нови – открити или основани в последните година-две, с една-единствена цел – хората да отпразнуват живота, като се сближат с природата и не помнят за пандемичните времена.

Такива места са вълшебният „ Златен парк “ до Луковит, който е и на корицата на книгата, и „ Люлката на любовта “ – околност над Велико Търново, от която се открива панорама към Царевец и Трапезица. Според Иван Михалев те са образец за желанието на хората да сътворят нещо ново, доказвайки за следващ път, че животът е по-силен от всичко.

До доста от новите дестинации в „ 101 отбивки: Презареждане “ няма пътеки и маркировки, само че пък откриването им е едно същинско предизвикателство и бягство от всекидневието. Книгата на Иван Михалев за следващ път приказва за пътуването като метод на живот.

 „ Знаете, има една такава сентенция, че домът е там, където е сърцето. Когато човек посещава такива магични места като Емона, като Орцево – села с превъзходни гледки, като всякакви екопътеки, от които се виждат всички родопски язовири… те някак си му се отпечатват в съзнанието, в тази част от неговия живот. И аз имам доста такива места, цялостен съм с домове на всички места в България “, добави създателят на новите „ 101 отбивки “.

Писането на тази седма по ред книга го води в последната джунгла на Европа – Странджа, където за първи път го взима на стоп патрул на полицията. 

Докъде тъкмо го съпровожда той обаче и кои са българските Малдиви – чуйте в звуковия файл.
Снимки – Отбивки ФБ профил
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР