След шест дни завършиха разговорите, целящи споразумение за забрана на

...
След шест дни завършиха разговорите, целящи споразумение за забрана на
Коментари Харесай

Euronews: България, Унгария, Словакия и Чехия се противопоставят на петролно ембарго срещу Русия

След шест дни приключиха диалозите, целящи съглашение за възбрана на вноса на съветски нефт в целия Европейски Съюз, написа Euronews и показва, че България Унгария, Словакия и Чешката република се опълчват на сходно решение и упорстват да получат специфични отстъпки, с цел да задоволят вътрешните потребности.
Основната точка на спор остава амбициозният график, очакван от Европейската комисия: поетапно прекъсване на целия съветски недопечен нефт за шест месеца и всички рафинирани петролни артикули до края на годината.
Поради непреодолимата си взаимозависимост от съветския нефт, четирите страни настояват, че не могат да преминат към други снабдители за толкоз къс интервал от време, без да застрашат националните си стопански системи, отбелязва медията.
„ Все още няма предложение, което бихме могли да приемем и позицията на Унгария остава непроменена “, съобщи унгарският държавен секретар Золтан Ковач в малко изказване пред Euronews.
Министър-председателят на страната Виктор Орбан преди този момент съпостави предлагането на Брюксел с икономическа „ атомна бомба “, защото то пренебрегва „ събитията “ на Унгария.
Според първичния компромис, реализиран предходната седмица, на Унгария и Словакия щеше да бъде разрешено да завършат постепенния отвод до края на 2024 година, две години по-късно от това, което Брюксел предложи, разкриха пред Euronews дипломатически източници, осведомени със обстановка.
Чешката република също може да се възползва от преференцията до юни 2024 година, до момента в който чака да бъде обвързвана с Трансалпийския газопровод, който през днешния ден свързва Италия, Австрия и Германия.
Сега България упорства за сходно позволение в подмяна на зелената си светлина.
„ Нашата позиция е доста ясна. Ако има дерогация за някои от страните, желаеме и ние да получим дерогация “, съобщи българският вицепремиер Асен Василев пред национална телевизия. „ Ако не, ние няма да подкрепим глобите. Но не чакам да стигнем до това, въз основа на диалозите сега “.
За разлика от Унгария, Словакия и Чешката република, които нямат изход на море и получават петролните си доставки непосредствено от нефтопровода „ Дружба “, България има достъп до Черно море, което отваря по-лесен маршрут за различни снабдители да доставят барели недопечен суров нефт, с цел да запълнят останалата празнота от Русия, разяснява Euronews и показва, чене е ясно какъв брой дълго ще бъде на процедура желаното от България освобождение.
Преговорите сред посланиците на Европейски Съюз започнаха в сряда, откакто ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен разкри мярката пред Европейския парламент и се те продължиха през цялата седмица, до момента в който формалните лица се опитваха да уточняват предлагането и да завоюват скептичните страни.
Санкциите на Европейски Съюз изискват единомислещото утвърждение на всички 27 държави-членки.
Комисията и френското председателство на Съвета на Европейски Съюз упорстват, че всичките 27 са „ обединени “ в нуждата от приемане на последния пакет от наказания и че през последните дни е реализиран „ значим прогрес “.
„ Трябва да завършваме този пакет допустимо най-скоро “, сподели дипломатически източник, поискал анонимност, отбелязвайки, че полемиката в този момент е фокусирана върху „ солидарните “ решения за тези страни, които са най-засегнати от ембаргото.
Служител от страна с твърда линия сподели пред Euronews, че изключенията не са „ добра концепция “, съставляват „ опасност за разпоредбите на конкуренцията “ и би трябвало да бъдат съпроводени от спомагателни налози и възбрана за продажба на съветски нефт на други страни.
Безизходицата идва в миг, когато Групата на 7-те (Г-7) се ангажира последователно да отстрани зависимостта си от съветската сила, в това число от петрола, и в допълнение да осакати способността на Кремъл да финансира нашествието в Украйна.
„ Ще подсигуряваме, че вършим това навреме и подредено и по способи, които обезпечават време на света да обезпечи различни доставки “, обявиха водачите в взаимно изказване в неделя. „ Ще работим дружно и с нашите сътрудници, с цел да осигурим постоянни и устойчиви световни енергийни доставки и налични цени за потребителите “.
Ембаргото върху съветския нефт се смята за най-радикалната и поредна стъпка, подхваната от Европейски Съюз в отговор на войната в Украйна. От началото на спора на 24 февруари 27-те държави-членки са похарчили към 24 милиарда евро за съветски нефт, съгласно инструмент за следене, основан от Центъра за проучвания на силата и чист въздух (CREA), самостоятелна изследователска организация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР